Οικονομία

Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ για την αδρανοποίηση κατασχέσεων απαιτήσεων

Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ για την αδρανοποίηση κατασχέσεων απαιτήσεων
Διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της εξέτασης συνδρομής των προϋποθέσεων για την αδρανοποίηση κατασχέσεων απαιτήσεων παρείχε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τον Ν. 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, κατά το χρονικό διάστημα ισχύς της σύμβασης αναδιάρθρωσης και υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση της ρύθμισης, έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οι μη υπαγόμενες στη σύμβαση οφειλές και έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, μετά από αίτηση του οφειλέτη, η φορολογική διοίκηση αποφασίζει ότι οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων σε βάρος του οφειλέτη δεν καταλαμβάνουν μελλοντικές απαιτήσεις.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται, ανεξάρτητα από το εάν οι κατασχέσεις επιβλήθηκαν για υπαγόμενες ή μη στη σύμβαση οφειλές και γνωστοποιείται στον τρίτο. Ποσά απαιτήσεων που γεννώνται μετά την ως άνω γνωστοποίηση, αποδεσμεύονται και αποδίδονται κατά νόμο, ενώ ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν πριν από αυτήν, αποδίδονται στο Δημόσιο. Αν ανατραπεί ή ακυρωθεί η σύμβαση, οι ανωτέρω κατασχέσεις αναπτύσσουν πλήρως τις έννομες συνέπειές τους, αναφορικά με τις μελλοντικές απαιτήσεις, από τη γνωστοποίηση της ανατροπής στον τρίτο. Τυχόν αποκτηθέντα δικαιώματα ή αξιώσεις τρίτων δεν αντιτάσσονται έναντι του κατασχόντος Δημοσίου. Οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, που έχουν επιβληθεί αποκλειστικά για οφειλές υπαγόμενες στη σύμβαση, αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, εφόσον έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον 75% του συνολικού προς καταβολή στο Δημόσιο ποσού της σύμβασης.

Σύμφωνα λοιπόν με το Ν. 4738/2020, περιορίζονται κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης, διμερούς ή πολυμερούς, οι συνέπειες της κατάσχεσης απαιτήσεων στα χέρια τρίτου, μέσω της δυνατότητας αδρανοποίησης κατασχέσεων απαιτήσεων, καθώς και της άρσης αυτών, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε κάθε περίπτωση. Ειδικά ως προς την υποχρέωση υποβολής των προβλεπόμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, η ΑΑΔΕ ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι δηλώσεις ΦΠΑ, που απαιτείται να έχουν υποβληθεί, είναι αυτές της τελευταίας πενταετίας, των οποίων η προθεσμία υποβολής έχει λήξει πριν από την υποβολή της αίτησης για έκδοση απόφασης αδρανοποίησης. Επιπροσθέτως, για την έκδοση απόφασης αδρανοποίησης απαιτείται κατά νόμο να έχει υποβληθεί κάθε δήλωση εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της. Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν εξετάζεται πλέον η υποχρέωση υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης ως πρόσθετου στοιχείου για την έκδοση απόφασης αδρανοποίησης των κατασχέσεων απαιτήσεων.