Οικονομία

Nέα πτώση του ευρώ - Στα «ύψη» η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Nέα πτώση του ευρώ - Στα «ύψη» η απόδοση των ελληνικών ομολόγων Nέα πτώση του ευρώ - Στα «ύψη» η απόδοση των ελληνικών ομολόγων Φωτογραφία: Nέα πτώση του ευρώ - Στα «ύψη» η απόδοση των ελληνικών ομολόγων
Nέα πτώση του ευρώ - Στα «ύψη» η απόδοση των ελληνικών ομολόγων Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1819 δολ. από το επίπεδο των 1,1922 δολ. που έκλεισε χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1831 δολ. Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων οι πιέσεις ήταν έντονες με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ν΄αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 2013 πάνω από το 10%.

Ενώ η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη σήμερα στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο πιθανότατα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προκαλεί ανησυχία για την έκταση που θα πρέπει να λάβει το πρόγραμμα αυτό προκειμένου να αποβεί αποτελεσματικό.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκα κατά 0,2% το Δεκέμβριο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η μείωση θα περιοριστεί στο 0,1%. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο κατώτατο σημείο των τελευταίων πέντε ετών.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικανική οικονομία δείχνει νέα σημάδια δυναμισμού ενισχύοντας έτσι την προτίμηση των επενδυτών για μετοχές και δολάρια. Συγκεκριμένα η απασχόληση στις ΗΠΑ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα αυξήθηκε το Δεκέμβριο κατά 241.000 θέσεις εργασίας.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων οι πιέσεις ήταν έντονες με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ν΄αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 2013 πάνω από το 10%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 27 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 10,11% από 9,36% που είχε κλείσει τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,47% να διαμορφωθεί στο 9,64% από 8,87%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε οριακά στο 0,319% από 0,321% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,241% το εξάμηνο παρέμεινε στο 0,168% στο τρίμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,070% από 0,075%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο μειώθηκε στο 0,012% από 0,015%.