Οικονομία

Πότε ξεκινούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο - Αποκάλυψη Σκυλακάκη

Πότε ξεκινούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο - Αποκάλυψη Σκυλακάκη
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά την Ανατολική Μεσόγειο κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή, αεριοποιείται και εισάγεται στο ελληνικό δίκτυο για περαιτέρω διανομή μέσω των υφιστάμενων διεθνών διασυνδέσεων. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη του «κάθετου» διαδρόμου φυσικού αερίου με επενδύσεις που ενισχύουν τη μεταφορική δυναμικότητα του ελληνικού δικτύου προς τον βορρά. Επιπλέον, πρότεινε την επέκταση του σκοπού του EMGF για να περιλάβει την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, μια δραστηριότητα που αναμένεται να αυξηθεί καθώς η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας επιταχύνεται. Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται η χρήση εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως το κοίτασμα του Πρίνου, με επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ερωτήσεις, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, απαραίτητης για την εξισορρόπηση του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Απρίλιο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, κάλυψαν πάνω από το 63% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο γ.γ. του EMGF, Osama Mobarez, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στη διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την ΕΕ, ενώ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Μάριος Παναγίδης, τόνισε τη σημασία των κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και αναφέρθηκε στα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων για την άρση της απομόνωσης της Κύπρου.

Μέλη του East Mediterranean Gas Forum είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.