Οικονομία

Αύριο το τέταρτο αίτημα επιχορήγησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αύριο το τέταρτο αίτημα επιχορήγησης από το Ταμείο Ανάκαμψης Φωτογραφία: Guillaume Périgois on Unsplash
Το τέταρτο αίτημα επιχορήγησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να υποβληθεί αύριο, καθώς λύθηκαν ζητήματα με τα καθυστερούμενα ορόσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να μεταφερθούν για αργότερα δύο καθυστερούμενα ορόσημα και να αντικατασταθούν από άλλα που αφορούσαν μελλοντική δόση, αλλά έχουν ήδη εκπληρωθεί.

Τα καθυστερούμενα ορόσημα αφορούν στην έγκριση 9.700 αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και την ανάθεση των συμβάσεων για την αστική ανάπλαση στον Βοτανικό.

Από τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που δικαιούται η Ελλάδα, τα 18,2 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 17,7 δισ. ευρώ δάνεια. Στις 17 Απριλίου, η κυβέρνηση υπέβαλε το τέταρτο αίτημα πληρωμής δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, διαχωρίζοντάς το από το αίτημα πληρωμής επιχορήγησης που θα υποβληθεί αύριο, λόγω καθυστέρησης στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων οροσήμων. Μετά από ενάμιση μήνα καθυστέρηση, υποβάλλεται και το αίτημα επιχορήγησης, δείχνοντας τις δυσκολίες στην απορρόφηση των πόρων, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες.

Η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι δεν συζητάει προς το παρόν την παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει δεχθεί να εφαρμόσει κανόνες ευελιξίας. Έτσι, συμφώνησε στην ανταλλαγή οροσήμων μεταξύ των δόσεων, επιτρέποντας στην Ελλάδα να υποβάλει το τέταρτο αίτημα επιχορήγησης.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων και έχει εισπράξει το 41% των πόρων που δικαιούται, κατατάσσοντάς την μεταξύ των πρώτων χωρών. Συγκεκριμένα, έχει εισπράξει επιχορηγήσεις 7,59 δισ. ευρώ και δάνεια 7,29 δισ. ευρώ.

Τέλος, η χρηματοδότηση του προγράμματος «Σπίτι μου 2», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ύψους 2 δισ. ευρώ, θα γίνει μέσω δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μέσω επιχορήγησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να απενταχθεί κάποιο έργο από τα ήδη ενταγμένα στις επιχορηγήσεις του Ταμείου. Ωστόσο, η τελική απόφαση είναι υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, καθώς το πρόγραμμα διαφέρει από τα κλασικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις.