Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς : Οι στόχοι για την επόμενη τριετία

Τράπεζα Πειραιώς : Οι στόχοι για την επόμενη τριετία
Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με φιλόδοξους στόχους για την επόμενη τριετία, εστιάζοντας στην ενίσχυση των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η διοίκηση της τράπεζας διατηρεί τον στόχο για καθαρά κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ φέτος, με πρόβλεψη για μέσο euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024. Σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος 25%-30% επί των κερδών το 2024 και 50% το 2025-2026, με το υπόλοιπο να επανεπενδύεται στην ελληνική οικονομία.

Η τράπεζα προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους στα 2 δισ. ευρώ το 2024, με καθαρό επιτοκιακό περιθώριο περίπου 2,7%. Επίσης, αναμένει αύξηση της κερδοφορίας με καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. ευρώ και ενίσχυση της παραγωγής εσόδων από προμήθειες στο 0,8% του ενεργητικού για το 2024.

Οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνουν ήδη το 1,5 δισ. ευρώ, με συμβασιοποιημένα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής μικρών επιχειρήσεων στο ΤΑΑ, με 52% από τις 92 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Παράλληλα, η τράπεζα διατηρεί σημαντικό μερίδιο στις εκταμιεύσεις του προγράμματος "Σπίτι μου," που αναμένεται να φτάσει το 35% το 2024.

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του όγκου των υπό διαχείριση κεφαλαίων (asset management) και στις υπηρεσίες του wealth management. Με την εξαγορά της Iolcus Investment, η τράπεζα ενίσχυσε τη διείσδυσή της στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της.

Παρότι το επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής παραμένει η Ελλάδα, η τράπεζα εξετάζει οποιεσδήποτε επενδυτικές ευκαιρίες που θα ωφελήσουν τους μετόχους της. Επιπλέον, η τράπεζα προχωρά σε κινήσεις για την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της.

Η τράπεζα σχεδιάζει τη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας Snappi, η οποία θα διαθέτει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια και θα επεκταθεί εκτός Ελλάδος, στοχεύοντας στην αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 5% ετησίως την προσεχή τριετία.

Με αυτές τις στρατηγικές κινήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της οικονομίας και των μικρών επιχειρήσεων.