Οικονομία

Σαφάρι της εφορίας για «εξαφανισμένους» εμπόρους

Σαφάρι της εφορίας για «εξαφανισμένους» εμπόρους Φωτογραφία: eurokinissi
Η ΑΑΔΕ αναζητά «εξαφανισμένους» εμπόρους για απάτες τύπου «καρουζέλ» και για εικονικά τιμολόγια μεγάλης αξίας.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ διερευνά  εκατοντάδες υποθέσεις απάτης ΦΠΑ, αξιοποιώντας δεδομένα από το σύστημα Ανάλυσης Δικτύων Συναλλαγών, το οποίο στοχεύει στην επεξεργασία και ανάλυση στοχοθετημένων πληροφοριών για τη διασυνοριακή απάτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως απάτες τύπου «καρουζέλ», όπου διάφορες εταιρείες πωλούν η μία στην άλλη αγαθά ή υπηρεσίες στην εγχώρια αγορά, χωρίς την καταβολή ΦΠΑ, μέσω εισαγωγών από προμηθευτές άλλων χωρών της ΕΕ.

Σε άλλες περιπτώσεις εταιρείες εκδίδουν τιμολόγια για αγαθά ή υπηρεσίες που ποτέ δεν παραδόθηκαν ή δεν παρασχέθηκαν πραγματικά. Αυτά τα τιμολόγια χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν τεχνητά έξοδα, μειώνοντας έτσι τα φορολογικά έσοδα του λήπτη και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί.

Τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές αρχές έχουν εντοπίσει εκατοντάδες «εξαφανισμένους» εμπόρους, μπλοκάροντας τους ΑΦΜ τους. Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό απάτης στον ΦΠΑ, με το κόστος της φοροδιαφυγής να ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ ή 19,7% των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν.

Πέρυσι η ΑΑΔΕ «πάγωσε» δεκάδες ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Οι υποθέσεις αφορούσαν «εξαφανισμένους εμπόρους» και απάτες τύπου «καρουζέλ», όπου πραγματοποιούνται εικονικές συναλλαγές με επιχειρήσεις τρίτων χωρών για την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ και την διεκδίκηση επιστροφών που δεν έχουν καταβληθεί.

Το 2023, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 157 έρευνες ΦΠΑ, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο των 155 ερευνών, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να φτάνει το 79%, έναντι του στόχου του 70%. Οι έρευνες αυτές οδήγησαν στον εντοπισμό 124 «εξαφανισμένων εμπόρων», που εμπλέκονται σε ενδοκοινοτική απάτη ΦΠΑ, και ακολούθησε η διαδικασία απενεργοποίησης των κοινοτικών ΑΦΜ τους.

Το 2023, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις περιπτώσεις εντοπισμού «εξαφανισμένων εμπόρων» ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ.