Οικονομία

«Σαφάρι» ΑΑΔΕ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν POS

«Σαφάρι» ΑΑΔΕ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν POS
Αυστηρούς ελέγχους πραγματοποιούν οι επιθεωρητές της ΑΑΔΕ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν POS ή δεν έχουν συνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές με τα τερματικά πληρωμών.

Ιδιαίτερα εντατικοί είναι οι έλεγχοι στις εποχικές επιχειρήσεις των νησιών, οι οποίες από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους υποχρεούνται να έχουν συνδέσει τα ταμειακά συστήματα με τα POS.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί περίπου 300.000 διασυνδέσεις, ενώ ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση των συνδέσεων στις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να κινηθούν άμεσα, καθώς οι προθεσμίες λήγουν σταδιακά από αυτόν τον μήνα για να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, οι προθεσμίες είναι ως εξής:

  • 7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή POS πρέπει έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου να τα αντικαταστήσουν και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.
  • Επιχειρήσεις με λογισμικό ERP πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουνίου, εφόσον έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό.
  • Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους.
  • 3.000 επιχειρήσεις στον Τειρεσία θα μπορούν να αποκτήσουν POS έως το τέλος του 2025, χωρίς απόρριψη από τους παρόχους πληρωμών.

Επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για απλογραφικό και έως 20.000 ευρώ για διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για μικρές επιχειρήσεις σε μικρούς οικισμούς και νησιά.

Επιπλέον, όλοι οι επαγγελματίες πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, οι υπόχρεοι που δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.