Οικονομία

Ανησυχία στο χρηματιστήριο για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ

Ανησυχία στο χρηματιστήριο για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ Φωτογραφία: eurokinissi
Το χρηματιστήριο συνεχίζει να παρακολουθεί με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις, με τους επενδυτές να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις στην ελληνική και ευρωπαϊκή σκηνή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στην αγορά, με τους επενδυτές να αντιδρούν έντονα στην απόδοση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ).

Το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέφτοντας στο 28%.

Η απόδοση αυτή είναι πέντε μονάδες κάτω από τον εκπεφρασμένο στόχο και περίπου 13 μονάδες χαμηλότερα από το 41% των εθνικών εκλογών του προηγούμενου έτους.

Η αποχή έφτασε σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το 60%, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις των δημοσκοπήσεων για αρνητικό ρεκόρ στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Οι πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών ήταν έντονα αρνητικές, με τις αγορές να καταγράφουν «βουτιά».

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές κατέλαβαν θέσεις από την προσυνεδρίαση, με τις ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

Ο Δείκτης Τραπεζών (ΔΤΡ) έπεσε στις 1.272,77 μονάδες, με σημαντικές πτώσεις σε Εθνική (8,17), Πειραιώς (3,76), Eurobank (2,072), και Alpha Bank (1,588).

Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα περαιτέρω πτώσης.

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων αυξήθηκαν, με το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας να φτάνει το 3,723%, ενώ το αντίστοιχο της Ιταλίας ανέβηκε στο 4,047%.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η πολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από τις εκλογές μπορεί να προσθέσει πίεση στο ευρώ, το οποίο έχασε 0,4% και διαπραγματευόταν στα 1,075 δολάρια.

Η προοπτική εκλογών στη Γαλλία και η αμφισβήτηση της κυβέρνησης στη Γερμανία επιδείνωσαν την αβεβαιότητα. Στις ευρωπαϊκές αγορές ο CAC40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,79%, φτάνοντας τις 7.851 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έπεσε κατά 0,75% στις 18.428 μονάδες.