Οικονομία

Συντάξεις προσεχώς με χρέη αλλά και πέναλτι στις πληρωμές

Συντάξεις προσεχώς με χρέη αλλά και πέναλτι στις πληρωμές
Εντός του επομένου διμηνου αναμένεται να εκδοθούν από τον ΕΦΚΑ οι πρώτες συντάξεις για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με οφειλές έως 30.000 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα έχουν ήδη εκδώσει τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο και η εφαρμογή για τον έλεγχο των ασφαλιστικών προϋποθέσεων βρίσκεται σε λειτουργία. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συντάξεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 50.000 εν δυνάμει συνταξιούχοι με οφειλές έως 30.000 ευρώ πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ για επαγγελματίες ή τις 6.000 ευρώ για αγρότες θα συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού της σύνταξης, με ελάχιστη δόση τα 333,33 ευρώ και τα 100 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ, μέχρι τον μηδενισμό της οφειλής. Η υπόλοιπη οφειλή θα παρακρατείται από τις συντάξεις σε μηνιαίες δόσεις έως και 60 δόσεις.

Ο νέος νόμος καλύπτει και αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί νέα αίτηση από τον ασφαλισμένο. Οι οφειλέτες πρέπει να προσέξουν τις προθεσμίες, καθώς ο νόμος προβλέπει διορία δύο μηνών από την κοινοποίηση του ΕΦΚΑ για ένταξη στη διαδικασία, ακόμη κι αν οι οφειλές υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο νόμος καλύπτει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ, μέχρι 30.000 ευρώ για επαγγελματίες και 10.000 ευρώ για αγρότες. Εάν το ποσό οφειλών υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ή τα 10.000 ευρώ, ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει το υπερβάλλον ποσό εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση για να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου. Αν η δίμηνη προθεσμία παρέλθει χωρίς καταβολή, η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτεται λόγω οφειλών.

Για χρέη έως 30.000 ευρώ (ή 10.000 για αγρότες), ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει έλεγχο, καθώς ο νόμος απαιτεί ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας ή το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και να έχει εξοφλήσει τις εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ημέρες ασφάλισης.

Οι τράπεζες θα ελέγχουν τις καταθέσεις που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ γενικά ή 6.000 ευρώ για οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ. Ο έλεγχος θα βασίζεται στο συνολικό ποσό καταθέσεων του οφειλέτη στο τέλος του μήνα πριν την αίτηση, καθώς και στον μέσο όρο των καταθέσεων του τελευταίου 12μήνου.

Ο ΕΦΚΑ θα διαβιβάζει τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος στις τράπεζες, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν ή θα απορρίπτουν τη δήλωση του οφειλέτη εντός δέκα εργάσιμων ημερών. Οι τράπεζες θα ενημερώνουν τον ΕΦΚΑ για τις καταθέσεις και την αξία τους. Για να γίνει αυτό, οι αιτούντες πρέπει να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ο ΕΦΚΑ θα ξεκινά τη διαδικασία καταβολής της σύνταξης.