Οικονομία

Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου εισοδήματος
Από τους 399.141 φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα, έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την εφορία 334.660.

Από το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση και έχει εκκαθαρισθεί, το 21,61% δικαιούται επιστροφή και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους 69 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση προχωρεί σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος από την εφορία.

Ποιοι όμως λαμβάνουν άμεσα το ποσό που δικαιούνται και ποιοι όχι;

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται από τις εφορίες, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μικρή καθυστέρηση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που υποβλήθηκαν μετά τις 30 Απριλίου και εφόσον υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, συμψηφίζονται.

Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 26.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου θα πρέπει να περιμένουν. Και αυτό καθώς οι ελεγκτές της εφορίας διενεργούν δεύτερο έλεγχο και εφόσον προκύψουν στοιχεία ζητείται από τον φορολογούμενο να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Στο μεταξύ, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκκαθαρισθεί προκύπτει ότι το 50,04% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 27,99% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.