Οικονομία

Αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος στο πρώτο τρίμηνο του 2024 Φωτογραφία: Alex Kotliarskyi on Unsplash
Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 7,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 6,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ την αντίστοιχη περίοδο από το 2022 στο 2023 είχε αυξηθεί κατά 7,3%.

Με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 7,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ την αντίστοιχη περίοδο από το 2022 στο 2023 είχε αυξηθεί κατά 6,4%.

Να σημειωθεί πως ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους καταγράφει τη μεταβολή του ωρομισθίου ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Η μεταβολή του ωρομισθίου μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Αύξηση ή μείωση του βασικού μισθού: Αλλαγές στη συλλογική σύμβαση εργασίας ή νομοθετικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν τους βασικούς μισθούς.
  • Κοινωνικές εισφορές: Αλλαγές στις εισφορές εργοδοτών ή εργαζομένων για κοινωνική ασφάλιση.
  • Πρόσθετες παροχές: Εισαγωγή ή τροποποίηση επιδομάτων, μπόνους και άλλων πρόσθετων παροχών.
  • Αλλαγές στο ωράριο εργασίας: Μεταβολές στις ώρες εργασίας, υπερωρίες ή ευέλικτα ωράρια.