Οικονομία

Με το βλέμμα στη Γαλλία Χρηματιστήριο Αθηνών και ευρωπαϊκές αγορές

Με το βλέμμα στη Γαλλία Χρηματιστήριο Αθηνών και ευρωπαϊκές αγορές
Η χθεσινή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών χαρακτηρίστηκε από επιφυλακτικότητα στις κινήσεις των επενδυτών, ξεκινώντας μια εβδομάδα στον απόηχο του πανευρωπαϊκού sell-off.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία που δημιούργησαν τριγμούς θορύβησαν τους επενδυτές, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις σχετικά με τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, με τη μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αναμένεται να συνεχιστεί.

Στο κλίμα αυτό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,20%, κλείνοντας στις 1.404,11 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,925 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26,167 εκατ. τεμάχια.

Χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν μεικτή εικόνα, με σημαντική άνοδο στους δείκτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, που ανέκτησαν το χαμένο έδαφος από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία διατήρησε τους αναλυτές και τις αγορές σε κατάσταση νευρικότητας. Η μετοχή του δανικού ασφαλιστικού ομίλου Topdanmark ενισχύθηκε εντυπωσιακά κατά 22,2% χάρη στην εξαγορά του από την ανταγωνίστρια Sampo, της οποίας η μετοχή υποχώρησε κατά 1,2%. Η φινλανδική Sampo απέκτησε την Topdanmark για 4,73 δισ. δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,09%, ανακάμπτοντας από τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τις αρχές του έτους. Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη, που είχε σημειώσει πτώση άνω του 8% την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκε σχεδόν 1%, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του STOXX 600. Ο δείκτης των ομίλων υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκε κατά 0,6%, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πτώση του κατά περίπου 2% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,06% και ο IBEX στη Μαδρίτη κατά 0,30%, ενώ τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,37%, ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,91% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο αυξήθηκε κατά 0,74%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις λόγω της απόφασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά τις απώλειες του κεντροδεξιού κόμματός του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς.

Αναλυτές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale σημείωσαν: «Δεν έχουμε ακόμα στέρεη ενημέρωση σχετικά με τις εκλογικές προθέσεις των ψηφοφόρων και τις πλατφόρμες κομμάτων/συνασπισμών στη Γαλλία. Μέχρις ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια και ειδικά όσον αφορά τον διαφορετικό σχεδιασμό των κομμάτων σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής και κρατικών δαπανών, θα επικρατεί αβεβαιότητα ανάμεσά μας».

Τέλος, ο κλάδος παροχής περίθαλψης υποχώρησε σχεδόν 1% και ο τομέας εξόρυξης κατά 0,7%, καθώς οι τιμές των μετάλλων εξασθένησαν μετά από ανακοινώσεις ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ήταν πιο αδύναμη τον Μάιο σε σύγκριση με τις προβλέψεις.