Οικονομία

Παραμένει «εύθραυστη» η ελληνική οικονομία

Παραμένει «εύθραυστη» η ελληνική οικονομία
Παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, η δημοσιονομική φερεγγυότητα της οικονομίας παραμένει εύθραυστη.

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για το 2024 παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης στην Ελλάδα. Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης αποκαλύπτουν σημαντικές βελτιώσεις αλλά και συνεχιζόμενες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Το συνολικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στο -1,6% του ΑΕΠ το 2023 (έναντι -2,5% του ΑΕΠ το 2022), ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο στο 1,9% του ΑΕΠ (έναντι ισοσκελισμένου πρωτογενούς ισοζυγίου το 2022). Για εφέτος εκτιμάται περαιτέρω βελτίωση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας, με το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης να διαμορφώνεται στο 1,2% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3%.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023. Αυτή η μείωση οφείλεται στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στη διατήρηση του πληθωρισμού σε σχετικά υψηλά επίπεδα και στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης.

Η Ελλάδα κατέγραψε υψηλότερο επίπεδο δημόσιων εσόδων συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους ανήλθαν στο 17,4% του ΑΕΠ, έναντι 12,5% στην Ευρωζώνη, ενώ οι εισπράξεις από άμεσους φόρους ήταν 10,6% του ΑΕΠ, έναντι 13,4% στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα, ενώ έχει το υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους στην ΕΕ, κατέγραψε και τις υψηλότερες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μεταξύ των κρατών-μελών. Το 2022, το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων για την ενεργειακή κρίση υπερέβαινε τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης για ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ισχυρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. Η ενίσχυση κρίσιμων δημόσιων δαπανών προϋποθέτει διαρθρωτικές παρεμβάσεις για διατηρήσιμη αύξηση των δημόσιων εσόδων και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων μέσω της δίκαιης διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενδογενή χρηματοδότηση μιας σύγχρονης αναπτυξιακής-βιομηχανικής πολιτικής. Αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της.