Διεθνή

EE: «Κλείδωσε» η τριάδα φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας για τα κορυφαία πόστα

EE: «Κλείδωσε» η τριάδα φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας για τα κορυφαία πόστα Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER MATTHYS
Μετά τη συμφωνία των διαπραγματευτών για φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι έξι διαπραγματευτές των τριών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για την τριάδα που θα πάρει τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλας.

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το Politico, το επόμενο βήμα θα γίνει την Πέμπτη, όταν οι τρεις επιλογές θα τεθούν στην έγκριση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία προβλέπει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραμείνει στο «τιμόνι» της Κομισιόν, ο Αντόνιο Κόστα να αναλάβει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας να γίνει η νέα ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι διαπραγματευτές είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόναλντ Τουσκ (για το ΕΛΚ), Πέδρο Σάντσεθ, Όλαφ Σολτς (για τους Σοσιαλδημοκράτες) και Εμανουέλ Μακρόν, Μαρκ Ρούτε (για τους Φιλελεύθερους).

Ένας από τους αξιωματούχους σχολίασε πως δεν θα αρέσει στην Τζόρτζια Μελόνι ότι δεν συμπεριλήφθηκε (ξανά) στη διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά, η Ιταλία είναι πολύ πιθανό να έχει ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν. «Τώρα που συμφωνούν, αυτό θα περάσει εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε η ίδια πηγή.

Όμως, ο Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα social media ότι η συμφωνία που έκανε το ΕΛΚ «με τους Αριστερούς και τους Φιλελεύθερους είναι κόντρα σε ό,τι βασίζεται η ΕΕ. Αντί για συμπερίληψη, σπέρνει διχασμό. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο τους Αριστερούς και τους Φιλελεύθερους!».

{https://x.com/PM_ViktorOrban/status/1805549253349044312}