Οικονομία

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το νέο έκτακτο επίδομα

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το νέο έκτακτο επίδομα
Ο Κυρι΄άκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο έκτακτο επίδομα συνταξιούχων οι οποίοι στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν μία βοήθεια, ειδικά για εκείνους ειδικά που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Σε στήριξη των πιο αδύναμων και κυρίως των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα κατευθυνθεί μέρος των εσόδων από την επιβολή της έκτακτης συνεισφοράς 33% στα διυλιστήρια για τα υπερκέρδη του 2023, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Real fm.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία πρώτη εκτίμηση ότι το ποσό μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι πρόκειται για «κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης» και για «δίκαιη απόφαση» καθώς τα διυλιστήρια έβγαλαν πράγματι πολύ υψηλά κέρδη και το 2023 ως αποτέλεσμα αλλαγών που έγιναν στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα έσοδα θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν και για την στήριξη των πιο ευάλωτων ειδικά συνταξιούχων οι οποίοι στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν μία βοήθεια, ειδικά για εκείνους ειδικά που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Στον απόηχο της σημερινής απόφασης για μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και ταξί, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε για μία ακόμη φορά την εφαρμογή και στην χώρα μας του «ισπανικού μοντέλου» για προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, λέγοντας ότι «αυτοί που εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού μας κάνουν πιο αισιόδοξους απ’ ότι ήμασταν πριν από μερικούς μήνες και έχουμε και τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης τιμών σε ορισμένα προϊόντα.

Όπως είπε, δεν αρκεί η πτώση του πληθωρισμού, θέλω να δω και μείωση των τιμών.

Είδαμε για πρώτη φορά μειώσεις τιμών στο ράφι τον τελευταίο μήνα και θέλουμε να τις δούμε σε μεγαλύτερη έκταση, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα το κρίνουμε «σε 2-3 μήνες από τώρα».

«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μειώσεις τιμών, είμαι αρκετά σίγουρος πια και αυτό σημαίνει και έναν τρόπο συνομιλιών με την αγορά, με τους μεγάλους παίκτες, που θα τους θέσουμε και αυτούς προ των ευθυνών τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με τον πρωθυπουργό, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι στο λάδι, είναι χρηματιστηριακό αγαθό, αλλού όμως έχουμε περισσότερα περιθώρια να κάνουμε παρεμβάσεις.

«Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές πριν από τρία χρόνια, όπως δεν είναι και οι μισθοί εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια, όμως σταδιακές αποκλιμακώσεις από τα υψηλά που είδαμε, νομίζω ότι μπορούμε να τις δούμε», σημείωσε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως είπε, έχει ζητήσει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να εξετάσει εάν υπάρχουν σημειακές αδικίες ή βελτιώσεις που- όπως ανέφερε- μπορεί να αφορούν, για παράδειγμα, το οικογενειακό εισόδημα. Αυτές θα τις δούμε, αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία αυτής της πολιτικής, σημείωσε.