Οικονομία

ESM: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα μεγάλες προκλήσεις

ESM: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα μεγάλες προκλήσεις Φωτογραφία: INTIME/ΑΡΧΕΙΟΥ
Σύμφωνα με τον ESM, το 2023, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις, με την ανεργία να μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης να αυξάνεται περαιτέρω.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις μακροπρόθεσμα λόγω του υψηλού δημόσιου και εξωτερικού χρέους, των μεγάλων εξωτερικών ελλειμμάτων και των ευπαθειών του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η χώρα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και τις μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τον ESM, το 2023, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις, με την ανεργία να μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης να αυξάνεται περαιτέρω. Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε και τα κρατικά ομόλογα κατέκτησαν αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, εκτός από έναν.

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 2%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης, χάρη σε μια ανθεκτική αγορά εργασίας, τον τουρισμό-ρεκόρ και την επενδυτική δραστηριότητα που τροφοδοτήθηκε από την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,2%, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρέμεινε υψηλό στο 6,3% του ΑΕΠ. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανταποκρίθηκαν ευνοϊκά στις βελτιώσεις, περιορίζοντας τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα των χωρών της ευρωζώνης με υψηλότερη αξιολόγηση.

Οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν την κερδοφορία και τη ρευστότητά τους, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο 5,7%. Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προώθησε την πώληση των μετοχών του σε συστημικές τράπεζες, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο σε μια μακροχρόνια μεταρρυθμιστική δέσμευση. Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το 2024 προβλέπουν ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,7%. Η χώρα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τον ESM/EFSF και το απόθεμα μετρητών αναμένεται να παραμείνει υψηλό.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σύνεση για να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της.