Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μικρό το όφελος στις τιμές από τη μείωση του ΦΠΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μικρό το όφελος στις τιμές από τη μείωση του ΦΠΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβεια, καταλήγει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τον Ιούνιο του 2024 αναφέρει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η ανάλυση δείχνει ότι μόνο το 6% της μείωσης του ΦΠΑ διαχέεται στις τελικές τιμές και αυτό μόνο βραχυπρόθεσμα, ενώ οι αυξήσεις του ΦΠΑ επηρεάζουν τις τιμές κατά 34%.  Η μείωση του ΦΠΑ φαίνεται να έχει προσωρινή επίδραση στις τιμές καταναλωτή, καθώς μετά από περίπου δέκα μήνες οι τιμές επανέρχονται στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωση. Επιπλέον, οι μειώσεις του ΦΠΑ συχνά οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Η έκθεση παραθέτει και ένα παράδειγμα από την Ισπανία, όπου η σχεδόν πλήρης διάχυση της μείωσης του ΦΠΑ κατά τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά σε σχέση με την ισπανική, το Γραφείο εκτιμά ότι η επίδραση στη μείωση των τιμών καταναλωτή από τη μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη και πιο βραχύβια.

Συνολικά, το Γραφείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας. Αντίθετα, προτείνει μέτρα όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για την είσοδο νέων επιχειρήσεων και η εκπαίδευση των καταναλωτών με πληροφορίες για τη σύγκριση τιμών και χαρακτηριστικών προϊόντων.