Οικονομία

Αυξημένη η απορρόφηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Αυξημένη η απορρόφηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου
Το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» είναι το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ 2021-2027, αγγίζοντας τα 4,16 δισ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Την έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Συνάντησης του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελεχών συναρμόδιων υπουργείων και των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» είναι το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ 2021-2027, αγγίζοντας τα 4,16 δισ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Εγκρίθηκε ως ένα από τα πρώτα παρόμοια προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους έως 29 ετών, στη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης και στην προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος προχωρά με σημαντικούς ρυθμούς, με προσκλήσεις χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ να έχουν ήδη εκδοθεί προς τους φορείς υλοποίησης, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί για το τέλος του 2024. Επίσης, έχουν ενταχθεί έργα με κοινωνικό αποτύπωμα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Στον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε: «Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το ΕΣΠΑ 2014-2020 απορροφώντας το σύνολο των πόρων. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, και ειδικότερα στους δείκτες για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, βρίσκεται ήδη στην πρώτη τριάδα της απορρόφησης μεταξύ των κρατών-μελών. Μέσω του προγράμματος “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027”, χιλιάδες άνθρωποι θα βρουν εργασία και θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ενώ θα ενισχυθούν μαθητές, φοιτητές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, συμπεριληπτική εκπαίδευση, ισότητα των φύλων και κοινωνική ένταξη, αποδεικνύοντας ότι κάθε διαθέσιμο ευρώ χρησιμοποιείται για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή».

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιούμε την ετήσια συνάντηση του προγράμματος “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή”. Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και τις ευχαριστώ για τη σκληρή εργασία τους και την υλοποίηση δράσεων σημαντικών για τη χώρα και την ευημερία των πολιτών».