Οικονομία

Νέες διευκολύνσεις σε φορολογούμενους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Νέες διευκολύνσεις σε φορολογούμενους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές
Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών για φορολογούμενους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το χρονικό διάστημα αναστολής από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα αναστολής κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, για δώδεκα μήνες, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ).

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει την αναστολή των προθεσμιών άσκησης ένδικων μέσων και τη δυνατότητα καθορισμού της σχετικής διαδικασίας και των δικαιολογητικών με κ.υ.α. Επιπλέον, οι διατάξεις επεκτείνονται και στις πληγείσες περιοχές του Παγασητικού Κόλπου, όπου αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για την καταβολή τους.

Κατά την τροπολογία, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν θα λάβουν ενίσχυση υπό μορφή επιχορήγησης, η οποία θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη.

Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις στον νόμο 5049/2023, οι οποίες αφορούν τη σύναψη συμβάσεων απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την άμεση εκτέλεση έργων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

NETWORK