Οικονομία

«Χαλαροί» οι Έλληνες με τις φορολογικές δηλώσεις 2024

«Χαλαροί» οι Έλληνες με τις φορολογικές δηλώσεις 2024
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογικές δηλώσεις για το 2023.

Οι λογιστές ζητούν παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την έγκαιρη υποβολή τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών αναφέρει ότι μέχρι τις 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.300.000 δηλώσεις, συν τις τροποποιητικές για τις 423.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα λόγω ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Οι λογιστές επισημαίνουν ότι τα προβλήματα και τα λανθασμένα στοιχεία αφορούν τις μισές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, απαιτώντας την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Ειδικότερα, παρατηρούνται λάθη όπως λανθασμένοι τόκοι από ορισμένες τράπεζες, αυτοκίνητα που δεν φαίνονται στο Ε1, εκκρεμείς αναρτήσεις επιδομάτων από τη ΔΥΠΑ, και μη αναγνώριση οικισμών κάτω των 500 κατοίκων λόγω διαφορών στην ονοματολογία.

Επιπλέον, συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν έχουν ενημερωθεί για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλημάτων του ΚΑΔ στο μητρώο, ενώ μακροχρόνια άνεργοι δεν μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις λόγω έλλειψης ειδοποιήσεων. Παράλληλα, βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών άλλαξαν τον Ιούνιο χωρίς ενημέρωση για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Προβλήματα προκύπτουν και για επιτηδευματίες με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, καθώς το σύστημα υπολογίζει λανθασμένα το τεκμαρτό εισόδημα. Τέλος, φορολογούμενοι χωρίς IBAN αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα διαθέσιμα ραντεβού για τις τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου.

Συνολικά, έχουν υποβληθεί προσυμπληρωμένες δηλώσεις με ελλείψεις και λάθη όπως μη συμπληρωμένοι κωδικοί, απουσία αυτοκινήτων, λανθασμένη μεταφορά κύριων κατοικιών και καταβλητέων ενοικίων, καθώς και μη συμπερίληψη αναπηριών σε πολλές περιπτώσεις.