Οικονομία

Οι αριθμοί διαψεύδουν το success story Μητσοτάκη

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Οι αριθμοί διαψεύδουν το success story Μητσοτάκη Φωτογραφία: Aris Oikonomou SOOC
Μετά την ψυχρολουσία των ευρωεκλογών, οι τόνοι έπεσαν κάπως, αλλά ο πρωθυπουργός επιμένει στο αφήγημα του οικονομικού success της κυβέρνησης.

«Όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα από ουραγός στην οικονομία είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη, αυξάνονται οι επενδύσεις, μειώνεται η ανεργία, περιορίζεται το δημόσιο χρέος, αυξάνονται μισθοί και συντάξεις», δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την ψυχρολουσία των ευρωεκλογών, οι τόνοι έπεσαν κάπως, αλλά ο πρωθυπουργός επιμένει στο αφήγημα του οικονομικού success της κυβέρνησης. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Μητσοτάκηw υποστήριξε ότι το κυβερνητικό έργο «αποτυπώνεται καταρχάς στην εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

Τα στοιχεία των ερευνών

Ωστόσο, μια σειρά από έρευνες που βλέπου το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, διαψεύδουν το success story Μητσοτάκη. Σήμερα παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, το 87,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πιστεύει ότι ολιγοπώλια ελέγχουν και διαμορφώνουν τις τιμές. Μόλις το 8,5% θεωρεί ότι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει σημαντική πτώση του οικονομικού κλίματος κατά 6 μονάδες στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχουν ιδιαίτερη σημασία γατί πρόκειται για τις εκτιμήσεις ενός μεγάλου αριθμού εργοδοτών, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι οι κατεξοχήν υποστηρικτές της πολιτικής μιας κυβέρνησης της Δεξιάς. Βλέπουμε όμως να είναι πολύ σκεπτικοί για την οικονομική κατάσταση. Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι μικροί και μεσαίοι εργοδότες φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη της προοδευτικής αντιπολίτευσης ότι τα καρτέλ ελέγχουν την αγορά και οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές.

Ουραγοί στους μισθούς

Παράλληλα, έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι σε ό,τι αφορά τους μισθούς, η Ελλάδα είναι ουραγός και όχι πρωταγωνίστρια. Την περίοδο 2012-22 η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ρυθμό ανόδου των μισθών μεταξύ των κρατών μελών του οργανισμού. Οι αυξήσεις έφτασαν μόλις το 1,5%. Το 2022, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός μισθωτού στην Ελλάδα ανήλθαν στα 24.709 ευρώ, έναντι 24.330 ευρώ το 2012, δηλαδή ο μέσος ετήσιος ονομαστικός μισθός αυξήθηκε μόλις κατά 370 ευρώ μέσα σε μια δεκαετία. Αν όμως συμπεριλάβουμε στη εξίσωση και τον πληθωρισμό, τότε μιλάμε για μείωση 5,9% των πραγματικών μισθών.  Στην περίοδο που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, αποτυπώνεται η καταστροφική επίδραση των μνημονίων. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται το τσουνάμι των δρακόντειων περικοπών των ετών 2010-2011. Επιπλέον, η έρευνα δεν καταγράφει τις επιπτώσεις της πληθωριστικής κρίσης.

Η πληθωριστική κρίση

Οι επιπτώσεις της πληθωριστικής κρίσης καταγράφονται σε έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Την περίοδο 2019-2023 (που δεν έχουμε πια Μνημόνιο) η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Δηλαδή οι ήδη καθηλωμένοι μνημονιακοί μισθοί έπεσαν ακόμα περισσότερο.

Ο συνδυασμός μνημονιακών περικοπών, μεταμνημονιακών πενιχρών αυξήσεων και πληθωριστικής κρίσης, οδήγησε, σύμφωνα με την Eurostat, την Ελλάδα στην τελευταία θέση της ευρωζώνης και τον προτελευταία της ΕΕ ως προς την αγοραστική δύναμη :

Τώρα όλο αυτό δύσκολα το λες success story…

NETWORK