Οικονομία

Αυξάνεται η αισιοδοξία μεταξύ των οικονομολόγων για την παγκόσμια ανάπτυξη

Αυξάνεται η αισιοδοξία μεταξύ των οικονομολόγων για την παγκόσμια ανάπτυξη Φωτογραφία: PEXELS Photo by Pixabay
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά βελτίωσης, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία μεταξύ των οικονομολόγων για τις προοπτικές του έτους.

 Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, που περιλάμβανε 202 οικονομολόγους και κάλυπτε σχεδόν 50 κορυφαίες οικονομίες, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν αναβαθμιστεί σε 3,1% για φέτος και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Απριλίου που ήταν 2,9% και 3% αντίστοιχα.

Παρά την οικονομική αυτή ανθεκτικότητα, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων, συγκεκριμένα το 56%, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από τις αρχικές προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ισχυρή παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, διατηρεί τις πιέσεις στις τιμές, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Ντάγκλας Πόρτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets, σημειώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός, με την οικονομία να παραμένει σταθερή παρά τις πιέσεις και τις πρόσφατες νομισματικές πολιτικές. Ωστόσο, η εκτίμηση ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve και η Bank of England, θα μειώσουν τα επιτόκια δύο φορές φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τρεις, υποδεικνύει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν ακόμη πλήρως εξομαλυνθεί.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι 60% των αναλυτών πιστεύουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα από τις τρέχουσες προβλέψεις μέχρι το τέλος του έτους, με τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες και στον τομέα στέγης και ενοικίων να θεωρούνται οι πιο επίμονες συνιστώσες. Παρά τις δυσκολίες, η ανάπτυξη φαίνεται να είναι σταθερή, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν μια συνεχιζόμενη πορεία βελτίωσης.