Οικονομία

Εμπαιγμός: Περίμεναν τις εκλογές για να ζητήσουν πίσω τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Εμπαιγμός: Περίμεναν τις εκλογές για να ζητήσουν πίσω τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Περίπου 1,2 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις κατά την ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζουν πλέον έναν εφιάλτη, καθώς καλούνται να επιστρέψουν συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ δύο χρόνια μετά.

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αυτές χορηγήθηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, χωρίς οι επιχειρήσεις να έχουν καμία ευθύνη για τον τρόπο διανομής τους.

Η επιστροφή των επιδοτήσεων προβλέφθηκε από κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου. Η απόφαση υπογράφεται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και από τους υφυπουργούς των δύο υπουργείων, Θανάση Πετραλιά και Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η ΚΥΑ της 10ης Ιουνίου 2024 επιτρέπει στους προμηθευτές να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο αποζημίωσης έως τις 30 Ιουνίου. Οι πρώτοι λογαριασμοί έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στις επιχειρήσεις, συνοδευόμενοι από ενημερωτικές επιστολές και προθεσμία εξόφλησης ενός μήνα.

Το ζήτημα συνδέεται με πρόσθετες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν σε περίπου 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση της Κομισιόν. Οι επιδοτήσεις αυτές ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2022 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, χωρίς την έγκριση της ΕΕ, και εφαρμόστηκαν με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Οι προμηθευτές κλήθηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο και να πιστώσουν τις επιδοτήσεις χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ, καθώς το υπουργείο δεν είχε διασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού, η οποία δόθηκε τον Δεκέμβριο.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε τραγέλαφο, καθώς ελάχιστοι δικαιούχοι ανταποκρίθηκαν στη συμπλήρωση των υπεύθυνων δηλώσεων που τους υποχρέωναν να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει το ζήτημα να εκκρεμεί, λαμβάνοντας υπόψη τον πολιτικό αντίκτυπο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση για την επιστροφή των επιδοτήσεων ανακοινώθηκε μία μόλις ημέρα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουν ήδη παρέμβει για το ζήτημα, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια υπουργεία.

NETWORK