Οικονομία

Σταθερά τα ελληνικά ομόλογα παρά τις ευρωπαϊκές αναταράξεις των τελευταίων 40 ημερών

Σταθερά τα ελληνικά ομόλογα παρά τις ευρωπαϊκές αναταράξεις των τελευταίων 40 ημερών Φωτογραφία: Eurokinissi
Τι δείχνει η διακύμανση στα spreads

Η αναταραχή που προκάλεσαν στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και οι Γαλλικές εθνικές εκλογές, δεν είχε ουσιαστική επίπτωση στο ελληνικό χρέος, κάτι που προκύπτει από μια απλή σύγκριση στα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο διάστημα μεταξύ 3 Ιουνίου και 12 Ιουλίου 2024.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας εμφάνισαν διακυμάνσεις, αντικατοπτρίζοντας τις συνθήκες της αγοράς, ωστόσο η σύγκριση ευνοεί τη χώρα μας καθώς το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν αυτό με την μικρότερη διακύμανση στην επίμαχη περίοδο.

Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν εξαιρετική σταθερότητα, με τη χαμηλότερη τυπική απόκλιση στα ασφάλιστρα κινδύνου, που ήταν 6,78 μονάδες βάσης. Μετά τις ευρωεκλογές το spread βρέθηκε στις 125 μονάδες βάσης και σήμερα είναι στις 97 μονάδες, ήτοι 28 μονάδες χαμηλότερα. Παρά τις ιστορικές οικονομικές προκλήσεις, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει ένα σταθερό ασφάλιστρο κινδύνου, αποδίδοντας αυτή την επίδοση στις αποτελεσματικές δημοσιονομικές πολιτικές και στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα παραμένει ισχυρή, καθιστώντας τα μια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή.

AFALISTRA 2024 aee60

Τα γαλλικά ομόλογα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη διακύμανση στα ασφάλιστρα κινδύνου, με μεταβολή 33 μονάδων βάσης στο διάστημα μεταξύ 3 Ιουνίου και 12 Ιουλίου 2024. Η τυπική απόκλιση των spreads ήταν 9,61 μονάδες βάσης. Αυτή η αστάθεια οφείλεται στα εσωτερικά πολιτικά γεγονότα, που επέδρασσαν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα. Πάντως, παρά τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις το spread του δεκαετούς γαλλικού ομολόγου είναι στις 65 μονάδες βάσης, παραμένοντας μια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή.

Τα ιταλικά ομόλογα εμφάνισαν διακύμανση 27 μονάδων βάσης στα ασφάλιστρα κινδύνου, αντικατοπτρίζοντας μέτρια μεταβλητότητα. Η τυπική απόκλιση των spreads ήταν 7.93 μονάδες βάσης. Ωστόσο, μετά τις ευρωεκλογές το spread του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε στις 158 μονάδες βάσης, αισθητά πιο υψηλά από το ελληνικό.

Η ανάλυση συσχέτισης δείχνει ότι το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελλάδας συσχετίζεται ελαφρώς περισσότερο με αυτό της Γαλλίας (0,973) παρά με της Ιταλίας (0,970). Αυτό υποδηλώνει ότι, παρά τις ομοιότητες με την Ιταλία, οι επενδυτές βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα ως ασφαλέστερα.