Οικονομία

Μειώσεις προμηθειών από όλες τις τράπεζες αναμένει η Κυβέρνηση

Μειώσεις προμηθειών από όλες τις τράπεζες αναμένει η Κυβέρνηση Φωτογραφία: UNSPLASH
Οι τραπεζικές προμήθειες το 2023 είχαν ανέλθει στα 1,85 δισ. ευρώ και ανέρχονται στο 16% του συνόλου των τραπεζικών εσόδων, όταν το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό βρίσκεται στο 28%.

Νέες κινήσεις από τις τράπεζες για μείωση προμηθειών προαναγγέλλονται από πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν, «στις 25 Ιουνίου ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ένωση Τραπεζών δήλωσε ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία. Κάλεσε, λοιπόν, τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση.

Ακολούθησε συνάντηση του Υπουργού με τους τραπεζίτες στις 8 Ιουλίου που δεν ανακοινώθηκε. Ακολούθησε η σημερινή ανακοίνωση της Eurobank για την μείωση των προμηθειών και αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα και άλλη Τράπεζα. Και μετά άλλη»…

Οι τραπεζικές προμήθειες το 2023 είχαν ανέλθει στα 1,85 δισ. ευρώ και ανέρχονται στο 16% του συνόλου των τραπεζικών εσόδων, όταν το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό βρίσκεται στο 28%.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι τραπεζικές προμήθειες προέρχονται κυρίως από διαχείριση περιουσίας, χρηματιστηριακές συναλλαγές, αποδόσεις χαρτοφυλακίων, θεματοφυλακές μετοχών και ομολόγων, αμοιβές από τοποθετήσεις, πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων κ.α. Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι τράπεζες εισπράττουν προμήθειες για κινήσεις κεφαλαίων, μεταφορές χρημάτων, εμβάσματα, πληρωμές, πιστωτικές κάρτες, αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, εκδόσεις αντιγράφων κίνησης λογαριασμών, έξοδα «φακέλου» τεχνικών ή νομικών ελέγχων κ.α.