Οικονομία

Γιατί η S&P προχώρησε στην πιστοληπτική αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Γιατί η S&P προχώρησε στην πιστοληπτική αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών Φωτογραφία: intime
Η S&P εξήγησε ότι αυτή η αναβάθμιση οφείλεται στην πρόοδο της εκκαθάρισης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P δημοσίευσε ανάλυση σχετικά με την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας τον δείκτη BICRA (Banking Industry Country Risk Assessment), ο οποίος βαθμολογεί τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε κάθε χώρα με κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 10 να αντιστοιχεί στον υψηλότερο κίνδυνο.

Στην ανάλυσή της, η S&P ανέφερε ότι αναβάθμισε τη βαθμολογία BICRA για την Ελλάδα στο 6 από 7. Η αναβάθμιση αυτή προέκυψε μετά από αναθεώρηση της βαθμολογίας οικονομικού κινδύνου και της βαθμολογίας κινδύνου του κλάδου, οι οποίες επίσης αναβαθμίστηκαν από το 7 στο 6.

Η S&P εξήγησε ότι αυτή η αναβάθμιση οφείλεται στην πρόοδο της εκκαθάρισης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, ενώ η πλήρης ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση είναι εμφανής και το τραπεζικό σύστημα αρχίζει να επωφελείται από τη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το 2019 η Ελλάδα είχε βαθμολογία BICRA στο 10, η οποία βελτιώνεται σταθερά από τότε.

Συγκεκριμένα, η S&P προχώρησε στις εξής αναβαθμίσεις και επιβεβαιώσεις:

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε BB+ από BB και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης B, με θετικές προοπτικές. Αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων RCR σε BBB/A-2 από BBB-/A-3.

Alpha Bank: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε BB από BB- και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης B, με θετικές προοπτικές. Επιπλέον, αναβαθμίστηκαν οι αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε BBB-/A-3 από BB+/B.

Alpha Services and Holdings: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε B+ από B και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης B, με θετικές προοπτικές.

Eurobank: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε BB+ από BB και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης B, με θετικές προοπτικές. Αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων RCR σε BBB/A-2 από BBB-/A-3.

Eurobank Holdings: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε BB- από B+ και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης B, με θετικές προοπτικές.

Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε BB από BB- και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης B, με θετικές προοπτικές. Αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων RCR σε BBB-/A-3 από BB+/B.

Piraeus Financial Holdings: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε B+ από B και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης B, με θετικές προοπτικές.