Οικονομία

Πότε είναι εκπρόθεσμη η έναρξη, η μεταβολή ή η διακοπή δραστηριότητας στην εφορία 

Πότε είναι εκπρόθεσμη η έναρξη, η μεταβολή ή η διακοπή δραστηριότητας στην εφορία  Φωτογραφία: Pexels/fauxels
Οι προθεσμίες για να αποφύγετε τα πρόστιμα

Η υποχρέωση υποβολής δήλωσης έναρξης, μεταβολής ή διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις προθεσμίες που ορίζει η φορολογική διοίκηση είναι κρίσιμη για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Για τα φυσικά πρόσωπα, η δήλωση έναρξης εργασιών πρέπει να υποβάλλεται πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Αντίστοιχα, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η δήλωση έναρξης, μεταβολής ή διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να υποβάλλεται εντός τριάντα ημερών από την καταχώρηση του καταστατικού τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ή στο σχετικό μητρώο, ή από το έγγραφο σύστασής τους σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Επιπλέον, κάθε αλλαγή που αφορά την επωνυμία, το διακριτικό τίτλο, τη διεύθυνση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, την έδρα ή το αντικείμενο της δραστηριότητας πρέπει να γνωστοποιείται στη φορολογική διοίκηση εντός τριάντα ημερών από τη στιγμή που έγιναν οι αλλαγές ή από την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης του ΓΕΜΗ.

Η δήλωση διακοπής εργασιών για τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριάντα ημερών από την οριστική παύση της δραστηριότητάς τους. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η δήλωση διακοπής πρέπει να υποβάλλεται εντός τριάντα ημερών από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το γ.ε.μη., ανάλογα με την περίπτωση. εάν τα πρόσωπα αυτά δεν τίθενται σε εκκαθάριση, η δήλωση διακοπής υποβάλλεται εντός τριάντα ημερών από τη λύση τους ή την παύση των εργασιών τους.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων έναρξης, μεταβολής ή διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιβάλλονται κυρώσεις που περιλαμβάνουν πρόστιμα .

# TAGS