Οικονομία

Άνοιξε η «κάνουλα» των τραπεζικών δανείων τον Ιούνιο

Άνοιξε η «κάνουλα» των τραπεζικών δανείων τον Ιούνιο Φωτογραφία: Pixabay
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις σημείωσαν θετική καθαρή ροή 67 εκατ. ευρώ

Τον Ιούνιο του 2024, σημειώθηκε αύξηση στην καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα, φτάνοντας τα 2,462 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτή η αύξηση, σε σύγκριση με τα 662 εκατ. ευρώ του προηγούμενου μήνα, υποδεικνύει ενίσχυση της δανειοδότησης και εισροή κεφαλαίων στην οικονομία.

Παράλληλα, η γενική κυβέρνηση παρουσίασε αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης 852 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 597 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διατηρήθηκε σταθερός στο 0,0%, υποδεικνύοντας σταθερότητα στη συνολική χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Στον ιδιωτικό τομέα, η συνολική χρηματοδότηση παρουσίασε ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1%, από 4,8% τον προηγούμενο μήνα, με τη μηνιαία καθαρή ροή να φτάνει τα 3,313 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις απορρόφησαν 3,158 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα 105 εκατ. ευρώ τον Μάιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 10,3% από 8,3%.

Ειδικά οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν ετήσια αύξηση χρηματοδότησης 9,4%, με μηνιαία καθαρή ροή 2,633 δισ. ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις σημείωσαν θετική καθαρή ροή 67 εκατ. ευρώ, παρά τη μικρή μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής στο -0,5%. Επίσης, οι ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρουσίασαν θετική καθαρή ροή χρηματοδότησης 88 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την αρνητική καθαρή ροή 32 εκατ. ευρώ τον Μάιο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να βελτιώνεται στο -0,9% από -1,0%.