Διεθνή

Χαμάς: Ενδείξεις ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός - IDF: Αναμένουμε την ταυτοποίηση

Χαμάς: Ενδείξεις ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός - IDF: Αναμένουμε την ταυτοποίηση Φωτογραφία: EPA/ MOHAMMED SABER
Όλες οι πληροφορίες για το θρίλερ με τον αρχηγό της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Πηγές από τη Χαμάς μιλούν για ενδείξεις ότι ο ηγέτης της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, ενώ επισήμως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργούνται για την ταυτοποίηση του πτώματος.

Ενδείξεις υποδεικνύουν ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε σε επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα, αναφέρουν πηγές από τη Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters.

Η ηγετική ομάδα της Χαμάς- εντός και εκτός της Γάζας- ενημερώθηκε για τον θάνατο του Σινουάρ, αναφέρει η εφημερίδα Asharq al-Awsat, επικαλούμενη δύο πηγές από την οργάνωση.

Η επαφή με τη φρουρά του Σινουάρ- που αποτελούνταν μόλις από 2-3 άτομα- χάθηκε πριν από ημέρες, δήλωσαν στην εφημερίδα πηγές της Χαμάς που βρίσκονται στον θύλακα.

Σχεδόν την ίδια ώρα, οι IDF και η ισραηλινή αστυνομία εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, ενώ το θρίλερ για το αν είναι νεκρός ο Γιαχία Σινουάρ κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωση, οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία του Ισραήλ αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί ένα από τα πολλά τεστ που απαιτούνται προκειμένου να επιβεβαιωθεί απολύτως αν το πτώμα που εξετάζεται είναι πράγματι του ηγέτη της Χαμάς.

Ήδη φωτογραφίες των δοντιών του πτώματος εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, ενώ σε εξέλιξη είναι η διενέργεια του τεστ DNA. Οι ισραηλινές αρχές έχουν στα χέρια τους το DNA, τα αποτυπώματα και τα οδοντιατρικά αρχεία του Γιαχία Σινουάρ από την εποχή που ήταν κρατούμενος σε φυλακή της χώρας.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας και των IDF

«Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για την εξακρίβωση της δολοφονίας του Γιαχία Σινουάρ, η ισραηλινή αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και η Σιν Μπετ εργάζονται ενεργά για μια οριστική ταυτοποίηση.

Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί μία από τις πολλαπλές απαραίτητες αξιολογήσεις για την απόλυτη επιβεβαίωση. Φωτογραφίες των δοντιών έχουν υποβληθεί σε εγκληματολογικό εργαστήριο της αστυνομίας και η διενέργεια του τεστ DNA είναι σε εξέλιξη.

Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τη δολοφονία. Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν όταν είναι διαθέσιμες».

Το θρίλερ με τον αρχηγό της Χαμάς

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες, αλλά όλες τις προηγούμενες είχαν διαψευστεί.

Λίγο αργότερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξέδωσαν ανακοίνωση. Σε αυτή ανέφεραν ότι εξετάζεται η πιθανότητα ο Γιαχία Σινουάρ να ήταν ανάμεσα σε τρεις τρομοκράτες που εξοντώθηκαν σε επιχείρηση που έγινε στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των τρομοκρατών», ανέφερε η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία σημειωνόταν ότι στο κτίριο όπου σκοτώθηκαν οι τρεις τρομοκράτες δεν υπήρχαν ίχνη ομήρων.

idf_57491.png

Τις επόμενες ώρες τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν με διαφορετικό «βαθμό» βεβαιότητας την πληροφορία ότι ο αρχηγός της Χαμάς είναι νεκρός. Από το Channel 12, που ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του 61χρονου αρχηγού της Χαμάς, μέχρι τη «μεγάλη πιθανότητα» να ισχύει αυτό που έγραφαν οι Times of Israel.

Παράλληλα, τα ισραηλινά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα μία φωτογραφία. Σε αυτή στρατιώτες φέρεται να στέκονται πάνω από πτώμα, που ενδέχεται να είναι ο νεκρός Γιαχία Σινουάρ.

gaza_nekros_3d670.jpg

Η επιχείρηση στη Γάζα

Η επιχείρηση στην οποία πιστεύεται ότι σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ έγινε στη νότια Γάζα, την Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες οι συνθήκες υπό την οποία συνέβησαν όλα. Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή δίχως να γνωρίζουν ότι ο αρχηγός της Χαμάς ήταν εκεί, μετέδωσε το Channel 12.

Οι στρατιώτες εντόπισαν ένοπλους να μπαίνουν σε κτίριο και δόθηκε εντολή να το χτυπήσουν, με συνέπεια να καταρρεύσει. Μόνο όταν επιθεώρησαν τη ζημιά που είχε προκληθεί συνειδητοποίησαν ότι ο ένας από τους νεκρούς έμοιαζε πολύ στον ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε και το ισραηλινό Kan Radio, σύμφωνα με το οποίο ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε «κατά τύχη», καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες για το πού βρισκόταν.

Ελαφρώς διαφορετικά περιγράφει το περιστατικό το CNN, με βάση δύο ισραηλινές πηγές. Στρατιώτες του πεζικού εντόπισαν τρεις μαχητές κοντά σε κτίριο στη Γάζα και ακολούθησε συμπλοκή.

Όταν τελείωσε η μάχη, οι στρατιώτες βρήκαν ένα πτώμα που έμοιαζε στον Σινουάρ και ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους. Από τότε, οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ εργάζονται για να εξακριβώσουν εάν πρόκειται όντως για τον αρχηγό της Χαμάς.

Πώς ενημερώθηκε η Ουάσινγκτον

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν το αμερικανικό Πεντάγωνο για τις πληροφορίες σχετικά με τον Γιαχία Σινουάρ, ενώ έστειλαν και φωτογραφίες.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν στο Air Force One, κατά τη διάρκεια της πτήσης του Αμερικανού προέδρου προς το Βερολίνο, όπου το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά στον Λόιντ Όστιν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους ομολόγους του από το ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Συνεργάτες του Όστιν του έδωσαν ένα σημείωμα με πληροφορίες για το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα να είναι νεκρός ο αρχηγός της Χαμάς.