Οικονομία

«Ναι» στη φορολόγηση των υπερπλουσίων, αλλά... αργότερα, αποφάσισε η G20

«Ναι» στη φορολόγηση των υπερπλουσίων, αλλά... αργότερα, αποφάσισε η G20 Φωτογραφία: epa
Οι πιο ισχυρές κυβερνήσεις του κόσμου δεν συμφώνησαν σε έναν παγκόσμιο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, αλλά υποσχέθηκαν να... συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Σε συνάντηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεργαστούν για τη φορολόγηση των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου - προτεραιότητα για τη Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G20.

Θα ξεκινήσουν έναν «διάλογο για τη δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των ατόμων με εξαιρετικά υψηλό πλούτο», σύμφωνα με σχέδιο ανακοίνωσης που είδε το POLITICO και πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα Παρασκευή.

«Με πλήρη σεβασμό στη φορολογική κυριαρχία, θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με υπερ-υψηλό πλούτο φορολογούνται αποτελεσματικά», ανέφεραν οι υπουργοί σε ξεχωριστή δήλωση για τη διεθνή φορολογική συνεργασία, την οποία επίσης είδε το POLITICO.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ χαιρέτισε αυτό που χαρακτήρισε «ιστορική» συμφωνία.

Η Βραζιλία έχει στο παρελθόν διατυπώσει την ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στα πλουσιότερα άτομα του κόσμου, εμπνευσμένη από την αναθεώρηση της εταιρικής φορολογίας που συζητήθηκε στον ΟΟΣΑ. Η ιδέα, την οποία συνέλαβε ο σύμβουλος της G20 Γκάμπρειλ Ζούκμαν, περιλαμβάνει μία ελάχιστη εισφορά 2% στους 3.000 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως ετησίως.

Αντιδρούν Γερμανία και ΗΠΑ 

Όμως η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και αντιμετωπίζει αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία στο Ρίο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν βλέπουν την ανάγκη ή θεωρούν πραγματικά επιθυμητό να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μια παγκόσμια συμφωνία για το θέμα αυτό».

Σε δήλωσή του ο Ζούκμαν, ο οποίος είχε ήδη προβλέψει ότι είναι πολύ νωρίς για τις χώρες της G20 να συμφωνήσουν επί της πρότασής του, είπε ότι χαιρετίζει «τη συναίνεση μεταξύ των χωρών της G20 ότι ο τρόπος με τον οποίο φορολογούμε τους υπερπλούσιους πρέπει να διορθωθεί».