Οικονομία

Φορολογική έκπτωση των τόκων δανείων επιχειρήσεων - Τι ισχύει

Φορολογική έκπτωση των τόκων δανείων επιχειρήσεων - Τι ισχύει Φωτογραφία: pexels
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε δάνεια που λαμβάνονται για την απόκτηση συμμετοχής σε άλλη εταιρεία.

Η φορολογική έκπτωση των τόκων δανείων επιχειρήσεων αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους μέσω δανεισμού από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή τρίτους. Οι τόκοι αυτοί μπορούν να αναγνωριστούν φορολογικά, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένες βασικές και γενικές προϋποθέσεις, όπως αυτές που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).

Οι βασικές προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την αναγνώριση των τόκων μόνο εάν πραγματοποιούνται προς όφελος της επιχείρησης ή στο πλαίσιο των συνήθων εμπορικών συναλλαγών της, και εάν αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή με αξία που δεν αποκλίνει σημαντικά από την αγοραία. Επιπλέον, οι τόκοι πρέπει να εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης την περίοδο που πραγματοποιούνται και να υποστηρίζονται από κατάλληλα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, ο ΚΦΕ επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς για την έκπτωση των τόκων. Ειδικότερα, αν το επιτόκιο του δανείου υπερβαίνει το επιτόκιο που αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπερβάλλον ποσό των τόκων δεν αναγνωρίζεται φορολογικά. Οι τόκοι υπερημερίας από δανειακές συμβάσεις επίσης περιλαμβάνονται στον περιορισμό, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως τραπεζικά και ομολογιακά δάνεια.

Στην περίπτωση δανείων μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων, η έκπτωση των τόκων ακολουθεί τις ειδικές διατάξεις της αρχής των ίσων αποστάσεων, διασφαλίζοντας ότι το επιτόκιο αντιστοιχεί σε αυτό που θα ισχύει σε ανεξάρτητες συναλλαγές. Οι τόκοι που προκύπτουν από οφειλές προς το δημόσιο, όπως φόροι και τέλη, δεν αναγνωρίζονται για φορολογική έκπτωση.

Επιπλέον, για μεγάλα ποσά δανεισμού άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ ανά φορολογικό έτος, ο ΚΦΕ θέτει όρια στην έκπτωση του υπερβάλλοντος κόστους δανεισμού. Το υπερβαίνον κόστος δανεισμού, δηλαδή το συνολικό κόστος των τόκων αφαιρούμενων των εσόδων από τόκους, μπορεί να εκπίπτει μόνο μέχρι το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ευρώ και του 30% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA).

Ωστόσο, το υπερβαίνον κόστος δανεισμού που δεν μπορεί να εκπέσει σε ένα φορολογικό έτος μπορεί να μεταφερθεί στα επόμενα έτη χωρίς χρονικό περιορισμό. Εξαιρέσεις ισχύουν για δάνεια χρηματοδότησης μακροπρόθεσμων δημόσιων έργων υποδομής και για χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ειδικές διατάξεις ισχύουν και για τις επιχειρήσεις που είναι μέλη ενοποιημένων ομίλων.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε δάνεια που λαμβάνονται για την απόκτηση συμμετοχής σε άλλη εταιρεία, καθώς οι σχετικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των τόκων δανείων για την απόκτηση συμμετοχών, δεν εκπίπτουν από το σύνολό τους, εκτός αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.