Οικονομία

Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ λέει η Μέρκελ

Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ λέει η Μέρκελ Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ λέει η Μέρκελ
Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ λέει η Μέρκελ Όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, αλλά επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ, δήλωσε ακόμη η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων και στις εκλογές στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι κατά την εκτίμησή της η κρίση του ευρώ δεν έχει απολύτως ξεπεραστεί.

Ο Επικεφαλής της Ευρωπαικής Τράπεζας κ. Ντράγκι συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ «για τακτικές ανεπίσημες συζητήσεις», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε την Παρασκευή ότι ο κ. Ντράγκι συζήτησε μαζί της τα τελευταία σχέδια για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Περισσότεροι από δύο στους τρεις ερωτηθέντες οικονομολόγους από το Bloomberg, σημείωσαν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει την «κεφαλαιακή κλείδα» (τη συμμετοχή κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ) για τον καθορισμό του ύψους των ομολόγων που θα αγορασθεί σε κάθε χώρα και το 27% δήλωσε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα επωμισθούν οι ίδιες τουλάχιστον κάποιο μέρος του κινδύνου.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, σχετικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη για την «ποσοτική χαλάρωση», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε επί χρόνια στην Ευρώπη και δίνει και σήμερα τη μάχη να επιτευχθεί η «ποσοτική χαλάρωση» που ανακοίνωσε προ διμήνου ο κ. Ντράγκι και να συμπεριληφθεί σε αυτήν η χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πολέμησε και πολεμάει λυσσαλέα αυτήν την προοπτική, εκβιάζοντας εκλογές και οδηγώντας τη χώρα στην αβεβαιότητα.
Ευχόμαστε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει καταστροφικό αποτέλεσμα για την Πατρίδα».