Οικονομία

Ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να επωφεληθούν πρόσθετα από φορολογικές απαλλαγές

Ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να επωφεληθούν πρόσθετα από φορολογικές απαλλαγές Φωτογραφία: UNSPLASH
Η νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια.

Νέα νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε προ ημερών, προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια υπαγόμενα στους νόμους 3908/2011 και 4399/2016 μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικές απαλλαγές για τα έσοδα που αποκτούν εντός του εκάστοτε φορολογικού έτους.

Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε η ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% ή 65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού τους σχεδίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, με την απόφαση πιστοποίησης να εκδίδεται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου έτους.

Δικαιούχοι αυτών των ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, με διάφορες νομικές μορφές, όπως ατομικές επιχειρήσεις, εμπορικές εταιρείες, συνεταιρισμοί, και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές, εφόσον το ύψος του επενδυτικού σχεδίου υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ως εμπορικές εταιρείες ή συνεταιρισμοί πριν από την έναρξη εργασιών.

Εξαιρούνται από τις ενισχύσεις επιχειρήσεις που είναι προβληματικές, αυτές που έχουν πραγματοποιήσει μετεγκατάσταση τα δύο προηγούμενα έτη ή δεν δεσμεύονται να μην το πράξουν τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και εκείνες που υλοποιούν επενδύσεις για λογαριασμό του Δημοσίου. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια.