Οικονομία

Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Αυξήσεις σε ελαιόλαδο, φυσικό αέριο, ξενοδοχεία

Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Αυξήσεις σε ελαιόλαδο, φυσικό αέριο, ξενοδοχεία
Στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημειώθηκε αύξηση 2,4%, λόγω αυξήσεων στις τιμές σε ψωμί, κρέατα, ελαιόλαδο και άλλα είδη διατροφής.

Αύξηση 2,7% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αύξηση αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την αύξηση του 2,5% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,7% τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η οποία είναι μικρότερη από τη μείωση 1,1% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση τον Ιούλιο του 2023.

Ο μέσος πληθωρισμός για το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2023 – Ιουλίου 2024 αυξήθηκε κατά 2,8% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2022 - Ιουλίου 2023, ενώ το προηγούμενο έτος η αντίστοιχη αύξηση είχε φτάσει το 6,2%.

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο του 2024 οφείλεται κυρίως σε μεταβολές σε συγκεκριμένες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών. Στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημειώθηκε αύξηση 2,4%, λόγω αυξήσεων στις τιμές σε ψωμί, κρέατα, ελαιόλαδο και άλλα είδη διατροφής, ενώ μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση τιμών σε προϊόντα όπως γαλακτοκομικά και νωπά φρούτα. Αύξηση 0,8% καταγράφηκε στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», κυρίως λόγω των ακριβότερων αλκοολούχων ποτών.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση» (4,3%), στη «Στέγαση» (2,4%) και στις «Μεταφορές» (3,5%), με τις αυξήσεις αυτές να οφείλονται κυρίως σε αυξημένα ενοίκια, υψηλότερα κόστη συντήρησης κατοικίας και ακρίβεια στα καύσιμα και τα αεροπορικά εισιτήρια. Επιπλέον, η ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια» κατέγραψε αύξηση 6,7%, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές στον τουρισμό και την εστίαση.

Τέλος, ο πληθωρισμός στην ομάδα «Υγεία» αυξήθηκε κατά 1,9%, ενώ μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ομάδες «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες» (1,7%) και «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» (2,0%). Σημαντική αύξηση της τάξης του 3,5% καταγράφηκε και στην ομάδα «Εκπαίδευση», κυρίως λόγω υψηλότερων διδάκτρων σε όλες τις βαθμίδες.

Στο 2,4% ο πληθωρισμός τροφίμων

Στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι. Αυξήσεις καταγράφθηκαν κατά βάση σε: ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά νωπά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις τιμών

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για έναν ακόμη μήνα το ελαιόλαδο με τις τιμές του να είναι υψηλότερες κατά 56,7% σε σχέση με πέρυσι. Και ακολουθούν το φυσικό αέριο (+23,4%), τα αεροπορικά εισιτήρια (+18,4%), τα ασφάλιστρα υγείας (+14%) και οι τιμές σε ξενοδοχεία (+12,6%).

Από την άλλη πλευρά οι υψηλότερες μειώσεις τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφονται στα νωπά φρούτα (-9,2%), το αλεύρι και άλλα δημητριακά (-8,9%), τα βρώσιμα έλαια πλην του ελαιόλαδου (-8,5%), τις πατάτες (-6,1%) και στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-5,6%).