Οικονομία

Ξαφνική ώθηση στα κρατικά έσοδα από 185.000 εργαζόμενους συνταξιούχους

Ξαφνική ώθηση στα κρατικά έσοδα από 185.000 εργαζόμενους συνταξιούχους
Απρόσμενη ώθηση στα κρατικά έσοδα προβλέπεται εφέτος, καθώς πάνω από 185.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα συνεισφέρουν σημαντικά στον προϋπολογισμό μέσω των φόρων που θα καταβάλουν.

Η αύξηση αυτή, που δεν είχε υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει από τον νέο ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους, ενώ παράλληλα θα υπόκεινται σε ειδική εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 10% επί του μισθού τους ή του εισοδήματός τους, στην περίπτωση που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες.

Το οικονομικό όφελος για τον ΕΦΚΑ αναμένεται θετικό, με το νέο σύστημα να αποφέρει περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο περιέκοπτε 30% από τις συντάξεις περίπου 30.000 εργαζόμενων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, η εισφορά του 10% από τους μισθούς 180.000 εργαζόμενων συνταξιούχων θα ενισχύσει τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος θα καρπωθεί η εφορία, καθώς τα εισοδήματα από εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα των συνταξιούχων θα δηλώνονται και θα φορολογούνται βάσει της κλίμακας, προσφέροντας έτσι σημαντική ώθηση στα κρατικά ταμεία.

Η σημαντική αυτή ενίσχυση στα κρατικά έσοδα έχει ήδη κινητοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έχει ξεκινήσει υπολογισμούς για την πιθανή αύξηση των εσόδων εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2025. Τα πρόσθετα αυτά έσοδα θα ενταχθούν στο πακέτο θετικών μέτρων που προγραμματίζεται να εφαρμοστεί το επόμενο έτος.

Η ακριβής αποτύπωση των πρόσθετων εσόδων θα καταγραφεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τον Ιούνιο του 2025, όταν θα δηλωθούν τα εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση ή ελεύθερο επάγγελμα των συνταξιούχων, μαζί με τις συντάξεις τους. Παράλληλα, τα κρατικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και φέτος λόγω της παρακράτησης φόρου σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων συνταξιούχων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.