Διεθνή

Νέα «βόμβα» για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας

Νέα «βόμβα» για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας
Η νέα δυσοίωνη προειδοποίηση έρχεται την ώρα που η Γαλλία παραμένει με υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπό την εποπτεία της ΕΕ εξαιτίας της σημαντικής υπέρβασης των επιτρεπομένων δαπανών το 2023.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς το Παρίσι αναμένει εντέλει φέτος λιγότερα φορολογικά έσοδα.

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε να φτάσει το 5,6% του ΑΕΠ της χώρας αντί του 5,1% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως - σύμφωνα τουλάχιστον με σημείωμα που έστειλε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών στους νομοθέτες που είναι αρμόδιοι για τον προϋπολογισμό και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico.

Στο σημείωμα τονίζεται ότι το ποσοστό αυτό δεν αποτελεί την επίσημη πρόβλεψη του ελλείμματος της χώρας, αλλά απλώς ένα προβλεπόμενο... χειρότερο σενάριο.

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει ήδη αναθεωρήσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2024 από το αρχικό 4,4% του ΑΕΠ στο 5,1%. Έχασε επίσης τον στόχο της για το έλλειμμα πέρυσι (5,5% του ΑΕΠ αντί για 4,9%).

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ευθύνη του διαδόχου της να υποβάλει τον προϋπολογισμό για το 2025, καθώς και να εκθέσει τα σχέδια δαπανών της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η Γαλλία πρέπει να αποστείλει στις Βρυξέλλες ένα πολυετές σχέδιο για τη μείωση των δαπανών έως τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο έως την 1η Οκτωβρίου.

Για να επιταχύνει τα πράγματα, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες, προτείνοντας το «πάγωμα» των δαπανών στο ίδιο επίπεδο με φέτος (492 δισ. ευρώ) αντί της σημαντικής μείωσής τους.