Οικονομία

Fed: Προς μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Fed: Προς μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου Φωτογραφία: EPA/ JIM LO SCALZO
Παρότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά, η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης κατά τη συνεδρίαση της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον περασμένο μήνα έδειξαν πως προσανατολίζονται προς τη μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με αρκετούς να εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν άμεσα σε αυτό το βήμα, όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30ής και 31ης Ιουλίου.

Παρότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά, η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης κατά τη συνεδρίαση της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι, με την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο τον επόμενο μήνα κατά 0,25%, από το τρέχον επίπεδο του 5,25%-5,50%, όπου διατηρείται για περισσότερο από έναν χρόνο. Παράλληλα, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει συνολική μείωση κατά 1% στο επιτόκιο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, «η συντριπτική πλειονότητα» των αξιωματούχων της Fed θεώρησε ότι, εφόσον τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμη η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, «πολλοί» αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η τρέχουσα πολιτική επιτοκίων είναι περιοριστική, ενώ «λίγοι» υποστήριξαν ότι η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Παρόλο που όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν με τη διατήρηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, «αρκετοί» σημείωσαν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, δικαιολογούσε μια μείωση του στόχου κατά 25 μονάδες βάσης.

Η μείωση των επιτοκίων φαίνεται να υποστηρίζεται από τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων προς τον στόχο του 2% της Fed, καθώς και από την αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας, που αυξήθηκε από το 3,4% στις αρχές του περασμένου έτους στο 4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενισχύει την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων, με ορισμένους αναλυτές να προτείνουν ακόμα και μια μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο.

Οι ανησυχίες της Fed για την αγορά εργασίας ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω μετά την αναθεώρηση του υπουργείου Εργασίας, η οποία έδειξε ότι υπήρξαν 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί τον Μάρτιο. Στα πρακτικά της Fed υπογραμμίζεται ότι «η πλειοψηφία» των αξιωματούχων εκτιμά πως οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας αυξάνονται, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί.