Οικονομία

Το κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τις αρχές του 2025

Το κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τις αρχές του 2025 Φωτογραφία: intime
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές του 2025.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την αύξηση του ανώτατου ορίου καθαρών πρωτογενών δαπανών από τα 3 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ το 2025, προκειμένου να προχωρήσει σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές του 2025, αντί για μισή μονάδα που είχε αρχικά προγραμματιστεί, προσφέροντας σημαντική ανάσα στην αγορά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών θα μειωθούν από το 22,29% που είναι σήμερα, στο 21,29% το 2025.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται το σχέδιο για αύξηση του μέσου μισθού από τα 1.252 ευρώ σήμερα στα 1.500 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.

Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί βασική δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος, πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης συνεπάγεται μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ κατά περίπου 430 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν και μακροπρόθεσμα το ποσό αυτό ανακτάται μέσω της αύξησης της απασχόλησης, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρωθούν επιτυχώς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2025, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).