Οικονομία

Νέες επιβαρύνσεις στις συνδρομές των μελών επαγγελματικών ενώσεων καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ

Νέες επιβαρύνσεις στις συνδρομές των μελών επαγγελματικών ενώσεων καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ
Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του άρθρου 20 του νομοσχεδίου για το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις», το οποίο επιβαρύνει τις συνδρομές των μελών επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων, σωματείων και επιμελητηρίων.

Κατά την ΓΣΕΒΕΕ, το άρθρο αυτό επαναφέρει, με τη μορφή ψηφιακού τέλους, την υποχρέωση καταβολής ενός έμμεσου φόρου στις συνδρομές των παραπάνω οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές αυτές δεν επιβαρύνονταν με τέλος χαρτοσήμου, καθώς υπόκεινταν σε ΦΠΑ, ανεξαρτήτως αν απαλλάσσονταν από αυτόν. Οι ενώσεις, οι σύλλογοι και τα σωματεία είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με εθελοντική συμμετοχή, ενώ αρκετά από αυτά λειτουργούν χωρίς μόνιμο προσωπικό, με τα μέλη τους να επιφορτίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες. Η νέα ρύθμιση όχι μόνο επιβάλλει πρόσθετη επιβάρυνση στις συνδρομές των μελών, αλλά και μια δυσανάλογα βαριά διοικητική διαδικασία, καθώς απαιτείται μηνιαία απόδοση του τέλους, η καθυστέρηση της οποίας επισύρει υψηλά πρόστιμα.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως η επιβολή του ψηφιακού τέλους στις συνδρομές των επαγγελματικών οργανώσεων στοχεύει στον περιορισμό της συλλογικής έκφρασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτό θεωρείται παράδοξο, ειδικά όταν η κυβέρνηση επικαλείται την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων ως απόδειξη της επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής της, παρά την επίμονη ακρίβεια που συντηρείται από τον πληθωρισμό απληστίας και τη στρεβλή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται να περιλαμβάνει φόρους για τους πολλούς, ενώ στους λίγους και ισχυρούς απευθύνονται παρακλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Γι' αυτό, καλείτο το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει άμεσα το άρθρο 20 από το νομοσχέδιο «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις», ώστε να μην επιβαρυνθούν οι συνδρομές των επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων και σωματείων από αυτό το ψηφιακό τέλος ή άλλους φόρους.

NETWORK