Οικονομία

Μη επωφελής για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η συνεργασία ΕΑΣ - CSG

Μη επωφελής για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η συνεργασία ΕΑΣ - CSG Φωτογραφία: MOTION TEAM/Eurokinissi
Η εξάρτηση από εξωτερικούς πόρους υπονομεύει την ανεξαρτησία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η επερχόμενη συνεργασία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τον τσεχικό όμιλο CSG, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η συμφωνία κοινοπραξίας, αν και παρουσιάζεται ως επιτυχία από την κυβέρνηση και τη διοίκηση των ΕΑΣ, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάρτησης από ξένους επενδυτές και της απώλειας ελέγχου σε έναν κρίσιμο τομέα για την εθνική ασφάλεια.

Οι επικριτές αυτής της συνεργασίας φοβούνται ότι η σύμπραξη με ξένους επενδυτές, ενώ βραχυπρόθεσμα φαίνεται να ενισχύει την οικονομική κατάσταση των ΕΑΣ, θέτει τα θεμέλια για έναν περιορισμένο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή αμυντική αγορά, ενώ διακυβεύεται η ικανότητα της χώρας να διατηρεί ανεξάρτητη αμυντική παραγωγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ, Νίκος Κωστόπουλος, δήλωσε ότι η συνεργασία με τον τσεχικό όμιλο ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, η οποία επέλεξε την πρόταση που εξασφαλίζει, κατά τα λεγόμενά τους, τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Ωστόσο, η σύμπραξη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την αυτονομία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και ενδέχεται να οδηγήσει στην προώθηση ξένων συμφερόντων εις βάρος της ελληνικής παραγωγικής βάσης.

Παράλληλα, η ανασυγκρότηση των ΕΑΣ φαίνεται να βασίζεται σε εξωτερικές χρηματοδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ASAP, που προέκυψε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η εξάρτηση από εξωτερικούς πόρους υπονομεύει την ανεξαρτησία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η χρηματοδότηση ύψους 83 εκατ. ευρώ, αν και παρουσιάζεται ως ευκαιρία, δεν είναι αρκετή για να διασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την εμπλοκή ξένων εταιρειών.

Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει ουσιαστικά μέρος της παραγωγής και της στρατηγικής διοίκησης της εταιρείας σε έναν ξένο όμιλο, όπως ο CSG, αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για το κατά πόσο αυτή η εξέλιξη θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την ελληνική αμυντική βιομηχανία ή αν θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του εθνικού ελέγχου και της παραγωγικής αυτάρκειας.