Πολιτική

H ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

H ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα με την οποία θα προσέλθει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην διήμερη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών θα βρεθούν η ανάγκη να αυξηθεί η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης, η εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και τα περαιτέρω μέτρα για να καταστεί η αμυντική βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η ΕΕ πρέπει όχι μόνο να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα αλλά να βρει τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα και να συντονίσει τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την Αθήνα εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται στην παρέμβασή του να τονίσει ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή άμυνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα - μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία, που φθάνει στο 3% παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο του 2% ακόμη και την περίοδο της οικονομικής κρίσης - έχει βαρύνοντα λόγο στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί και η κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Γάζα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση.

Σε αυτήν αναφέρθηκε και κατά την χθεσινή παρέμβασή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 3η Σύνοδο για τη Δημοκρατία, που διεξάγεται στη Νότια Κορέα τονίζοντας πως «η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επείγουσα δράση» και ότι «είναι υποχρέωση των δημοκρατιών να ανταποκριθούν σε αυτό το θεμελιώδες καθήκον».

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.
Θα τονίσει επίσης ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την σταθερή θέση της Ελλάδας για συνέχιση της στήριξης στην χώρα αυτή, ενώ αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Στην ατζέντα της Συνόδου συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και το αγροτικό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει υιοθετήσει πλήρως την θέση για επιβράδυνση των ρυθμών της πράσινης μετάβασης στον αγροτικό τομέα ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά το εισόδημα των αγροτών.

Θα γίνει επίσης συζήτηση γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μετανάστευσης, ενώ κατά την αυριανή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης θα συζητηθούν η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και ο διαρκής στενός συντονισμός και διακυβέρνηση των μακροοικονομικών πολιτικών.