Οικονομία

Aegean Airlines: Αύξηση 5% στην επιβατική κίνηση στο 9μηνο 2024

Aegean Airlines: Αύξηση 5% στην επιβατική κίνηση στο 9μηνο 2024 Φωτογραφία: UNSPLASH
Η Aegean Airlines κατέγραψε αύξηση 50% στη δραστηριότητα και την επιβατική κίνηση στην αγορά της Τουρκίας το 2024

Η επιβατική κίνηση της Aegean Airlines ξεπέρασε τους 12,5 εκατομμύρια επιβάτες κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σημειώνοντας αύξηση 5% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία συνεχίζει να διατηρεί υψηλή επιβατική κίνηση, μεταφέροντας περισσότερους από 5,3 εκατομμύρια επιβάτες κατά το 3ο τρίμηνο, ενώ προσέφερε περισσότερες από 6,3 εκατομμύρια θέσεις, καταγράφοντας άνοδο 2% σε σχέση με το 2023. Συνολικά, οι προσφερόμενες θέσεις για το εννεάμηνο του 2024 ξεπέρασαν τις 15,2 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, στο εσωτερικό δίκτυο της Aegean Airlines, η επιβατική κίνηση κατά το 3ο τρίμηνο σημείωσε σταθερή ανοδική τάση με αύξηση 6%. Αντίθετα, στο εξωτερικό δίκτυο υπήρξε μια μικρή πτώση της τάξεως του 3%, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση της δραστηριότητας στην περιοχή του Ισραήλ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή (Βηρυτός, Αμάν), καθώς και στον περιορισμό των ναυλωμένων πτήσεων, μια στρατηγική που ακολουθήθηκε για να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα αεροσκαφών. Παρά τη μείωση αυτή, η ανάπτυξη του δικτύου εσωτερικού της Aegean Airlines ενισχύεται από την αυξανόμενη επιβατική κίνηση από και προς μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους, όπως η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη και το Ντουμπάι, κυρίως μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκε 3% αύξηση στην επιβατική κίνηση εξωτερικού.

Αξιοσημείωτη είναι η επέκταση των απευθείας συνδέσεων εσωτερικού από τη Θεσσαλονίκη προς περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας. Η Aegean Airlines επιχειρεί πλέον σε 15 προορισμούς εντός της χώρας από τη Θεσσαλονίκη, διπλασιάζοντας σχεδόν τις συνδέσεις αυτές σε σχέση με πέρυσι.

Για το 4ο τρίμηνο του 2024, η Aegean Airlines συνεχίζει να στοχεύει στην άμβλυνση της εποχικότητας και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, προσφέροντας συνολικά 4,5 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, με αύξηση της δραστηριότητας προς και από σημαντικούς προορισμούς όπως το Λονδίνο (με μια επιπλέον καθημερινή πτήση προς Heathrow), την Τουρκία (με μια ακόμη καθημερινή πτήση προς Κωνσταντινούπολη), την Κύπρο (με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα και έως 4 εβδομαδιαίες από Θεσσαλονίκη), τα Βαλκάνια (με αυξημένες πτήσεις προς Αλβανία, Σερβία, Μολδαβία και Βουλγαρία) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ένα νέο δρομολόγιο προς το Άμπου Ντάμπι, που ξεκινά στις 27 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, η Aegean Airlines συνεχίζει να ενισχύει τη στρατηγική της παρουσία στην αγορά της Τουρκίας. Από τον Οκτώβριο του 2024, αυξάνει τη συχνότητα των πτήσεων από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη σε 4 καθημερινές πτήσεις και προς Σμύρνη σε 5 εβδομαδιαίες πτήσεις, ενώ από το καλοκαίρι του 2025 θα προστεθούν νέες απευθείας συνδέσεις από Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο και Σαντορίνη προς Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2025, το Ηράκλειο και η Σαντορίνη θα συνδέονται με την Κωνσταντινούπολη με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις, οι οποίες θα αυξηθούν σε 4 κατά την περίοδο αιχμής. Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2025, η Aegean Airlines θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Μύκονο και Ρόδο προς Κωνσταντινούπολη, με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aegean Airlines κατέγραψε αύξηση 50% στη δραστηριότητα και την επιβατική κίνηση στην αγορά της Τουρκίας το 2024, και έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταφέρει πάνω από 400.000 επιβάτες, προσφέροντας περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην περιοχή, διευρύνοντας σημαντικά τις επιλογές για τους επιβάτες της.