Οικονομία

ΑΣΕΠ: Ετσι θα μοριοδοτούνται πλέον οι υποψήφιοι - Τι αλλάζει στις προσλήψεις ΙΔΟΧ στο δημόσιο

ΑΣΕΠ: Ετσι θα μοριοδοτούνται πλέον οι υποψήφιοι - Τι αλλάζει στις προσλήψεις ΙΔΟΧ στο δημόσιο Φωτογραφία: intime
Αλλαγές στις διαδικασίες προσλήψεων αλλά και στη μοριοδότηση των υποψηφίων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που αφορά τις διαδικασίες επιτάχυνσης προσλήψεων στο ΑΣΕΠ καθώς και το σύστημα σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα διορίζονται βάσει της βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα προσόντα.

Η προσαύξηση θα αφορά όλους τους μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου αυτών.

Μεταξύ άλλων ενισχύεται η μοριοδότηση βάσει κριτηρίου εντοπιότητας ενώ δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Όσον αφορά την ποινή αποκλεισμού για όποιον δεν αποδέχεται τον διορισμό του, αυτή θα είναι 3ετής, και θα ισχύει εφόσον τα οριστικά αποτελέσματα για τον διορισμό των υποψηφίων εκδίδονται εντός ενός έτους από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεών τους.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η προσαύξηση στη βαθμολογία θα γίνεται ως εξής:

H βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό υποψηφίων των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. προσαυξάνεται ως ακολούθως:

Κατά 5 μονάδες για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε επιστημονικό πεδίο και υποπεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει κατατεθεί στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών και υπαχθεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και υποπεδίο.

Κατά 2 μονάδες για τους κατόχους αυτοτελούς μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης που αναφέρεται ως αποδεκτός στην προκήρυξη.

Κατά 1 μονάδα για τους κατόχους ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).

Οι προσαυξήσεις των περ. α', β' και γ' υπολογίζονται αθροιστικά για τους κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων που αναφέρονται ως αποδεκτοί στην προκήρυξη ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.

Κατά 1 μονάδα για τους κατόχους τίτλου άριστης γνώσης της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας.

Η άριστη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας από τις ανωτέρω, καθώς και η άριστη γνώση οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παράρτημα γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ., βαθμολογείται με μισή (0,5) 7 μονάδα.

Η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας που ορίζεται στην προκήρυξη ως απαιτούμενο πρόσθετο προσόν δεν μοριοδοτείται.

Βάσει εμπειρίας ως εξής:

  • Κατά 1 μονάδα λόγω εμπειρίας ενός (1) τουλάχιστον έτους.
  • Κατά 2 μονάδες λόγω εμπειρίας 2 τουλάχιστον ετών.
  • Κατά 3 μονάδες λόγω εμπειρίας 3 τουλάχιστον ετών.
  • Κατά 4 μονάδες λόγω εμπειρίας 4 τουλάχιστον ετών.
  • Κατά 5 μονάδες λόγω εμπειρίας 5 τουλάχιστον ετών.

Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα ανεξαρτήτως αντικειμένου, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και ως προς τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της σχετικής άδειας.

Για την απόδειξη του χρόνου της εμπειρίας ο υποψήφιος προσκομίζει βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

Μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας

Η μοριοδότηση αυξάνεται κατά σαράντα (40) μονάδες για τους μόνιμους κατοίκους των:

  • Δήμων των νησιών της Χώρας ανεξαρτήτως πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πλην του Δήμου Χαλκιδέων.
  • Μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών Δήμων, καθώς και των Δήμων που υπάγονται στην έννοια των ορεινών Δήμων, εφόσον έχουν πληθυσμό έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) κατοίκους.
  • Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά 20 μονάδες για τους μόνιμους κατοίκους των μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων όλης της χώρας και των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εφόσον δεν ανήκουν στους Δήμους της περ.

Από την κατηγορία αυτή εξαιρούνται οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποινή για όσους καταθέτουν ψευδή δικαιολογητικά

Υποψήφιος, ο οποίος προσκομίζει ψευδή δικαιολογητικά που επηρεάζουν την κατάταξή του στον πίνακα, πέραν τυχόν ποινικών κυρώσεων, αποβάλλεται από τη διαδικασία, καθώς και από κάθε άλλη διαδικασία πλήρωσης θέσεων για τα επόμενα πέντε (5) έτη. Η αποβολή από τη διαδικασία επέρχεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του ΑΣΕΠ. και κοινοποιείται αμελλητί με κάθε πρόσφορο τρόπο στον ενδιαφερόμενο.».

Επίσπευση προθεσμιών διορισμού - Προθεσμία αναπληρώσεων

Μέσα σε δέκα 10 ημέρες από τη διάθεση των διοριστέων/προσληπτέων, κάθε φορέας καλεί τους διατεθέντες σε αυτό να υποβάλουν μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες τα απαιτούμενα, κατά τις οικείες διατάξεις, δικαιολογητικά διορισμού. Ο διορισμός ή η πρόσληψη είναι υποχρεωτικός/ή, πραγματοποιείται μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών και γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε φορέα.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόσληψη ΙΔΟΧ

Το σύνολο της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διενεργείται μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών για τον σκοπό αυτόν και στην οποία έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι, το ΑΣΕΠ., καθώς και οι αρμόδιοι φορείς στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ως άνω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο τρόπος υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών καθορίζεται από το ΑΣΕΠ., σε συνεργασία με τον φορέα.