Οικονομία

Appodixi: Έχουν υποβληθεί περίπου 190.000 καταγγελίες

Appodixi: Έχουν υποβληθεί περίπου 190.000 καταγγελίες Φωτογραφία: EUROKIΝΙSSI
Ο Όμηρος Τσάπαλος τόνισε ότι η εφαρμογή Appodixi συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Στην επιτυχία της εφαρμογής Appodixi της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Action24.

Η εφαρμογή Appodixi επιτρέπει στους πολίτες να σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους, ελέγχοντας την εγκυρότητά τους και διασφαλίζοντας ότι πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα υποβολής καταγγελιών σε περιπτώσεις παρατυπιών, όπως η μη έκδοση απόδειξης ή η ύπαρξη πλαστών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 190.000 καταγγελίες μέσω της Appodixi, με τις 89.400 από αυτές να είναι επώνυμες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των δεδομένων. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των σκαναρισμένων αποδείξεων αποδεικνύονται έγκυρες, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε παραβάτες μετά από τις καταγγελίες των πολιτών.

Ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ακρίβεια.

Αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2024, σημείωσε ότι παρουσιάζουν αύξηση 10,3%, υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε εκτενώς στη μείωση του κενού ΦΠΑ (VAT Gap), τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Όπως σημείωσε, το κενό ΦΠΑ – δηλαδή η διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων και των πραγματικά εισπραχθέντων φορολογικών εσόδων από τον ΦΠΑ – αποτελούσε ένα σοβαρό πρόβλημα για τα δημόσια οικονομικά, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 30% το 2017. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ δεν εισπράττονταν, είτε λόγω φοροδιαφυγής, είτε λόγω μη συμμόρφωσης στις φορολογικές υποχρεώσεις.

Ωστόσο, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η εισαγωγή της εφαρμογής Appodixi, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το κενό ΦΠΑ έπεσε στο 15% το 2022, δηλαδή σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το 2017, αποτελώντας σημαντικό βήμα στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τσάπαλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το ποσοστό του κενού ΦΠΑ θα πέσει κάτω από το 10% το 2023 και το 2024.