Οικονομία

Στο ΦΕΚ οι αλλαγές που επέρχονται στο project του EuroAsia Interconnector

Στο ΦΕΚ οι αλλαγές που επέρχονται στο project του EuroAsia Interconnector
Νέα απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, συνοψίζει τις αλλαγές στο έργο EuroAsia Interconnector, το οποίο στοχεύει στη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας και Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Το EuroAsia Interconnector θα συνδέει τον κόμβο της Κοφίνου στην Κύπρο με την περιοχή της Κορακιάς στην Κρήτη, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας σταθερής και ανεξάρτητης ενεργειακής γραμμής. Αρχικά, το έργο υλοποιούνταν από την εταιρεία EuroAsia Interconnector Ltd, ωστόσο με νέα απόφαση η υλοποίηση μεταφέρθηκε στον ΑΔΜΗΕ Α.Ε., τον ανεξάρτητο διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ένα από τα βασικά σημεία της νέας απόφασης είναι η αναθεώρηση του επιμερισμού του κόστους μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα θα αναλάβει το 37% του κόστους του έργου, ενώ η Κύπρος το 63%. Το συνολικό κόστος έχει αυξηθεί από τα 1,5 δισ. ευρώ στα 1,9 δισ. ευρώ, λόγω πρόσθετων τεχνικών απαιτήσεων και καθυστερήσεων που προέκυψαν κατά την υλοποίηση του έργου.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το έργο, μέσω του Οργανισμού Εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Υποδομών και Κλίματος (CINEA). Από την πλευρά της, η Κύπρος αποφάσισε να μην επιχορηγήσει άμεσα το έργο με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά να εξετάσει άλλους τρόπους συμμετοχής.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει επεκταθεί, καθώς πλέον προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2029 αντί για το 2025, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Ο φορέας υλοποίησης, ήτοι ο ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να ενημερώνει τις ρυθμιστικές αρχές κάθε δύο μήνες για την πρόοδο των εργασιών και να εξηγεί τυχόν καθυστερήσεις. Σε περίπτωση σημαντικών προβλημάτων ή ακύρωσης του έργου λόγω ανωτέρας βίας, θα εξεταστούν αποζημιώσεις προς τον φορέα υλοποίησης.