Οικονομία

Εντείνει η ΥΕΔΔΕ τις προσπάθειες αναχαίτισης της φοροδιαφυγής

Εντείνει η ΥΕΔΔΕ τις προσπάθειες αναχαίτισης της φοροδιαφυγής Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
Τις προσπάθειες αναχαίτισης της φοροδιαφυγής που καταβάλει η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) αποτυπώνουν στοιχεία της ΑΑΔΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τον Ιούλιο βρίσκονταν σε εξέλιξη στην ΥΕΔΔΕ 87 έρευνες για απάτη ΦΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ξεκίνησαν 6 νέες έρευνες, ενώ 19 υποθέσεις ολοκληρώθηκαν. Στο τέλος του μήνα, παρέμεναν σε εξέλιξη 73 υποθέσεις, ενώ οι έρευνες αυτές αποκάλυψαν διαφυγόντα έσοδα, δηλαδή χρήματα που δεν εισπράχθηκαν από το κράτος, ύψους 1,67 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τις υποθέσεις ΦΠΑ διεξήχθησαν και άλλες έρευνες που αφορούσαν οικονομικές παραβάσεις. Στην αρχή του Ιουλίου, βρίσκονταν σε εξέλιξη 3.492 τέτοιες έρευνες, με 46 νέες υποθέσεις να ξεκινούν και 64 να ολοκληρώνονται κατά τον μήνα. Στο τέλος του Ιουλίου, 3.413 υποθέσεις παρέμεναν ανοιχτές, αποκαλύπτοντας διαφυγόντα έσοδα ύψους 47,77 εκατ. ευρώ.

Η ΥΕΔΔΕ προχώρησε επίσης σε στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 2.020 έλεγχοι, εκ των οποίων σε 1.024 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν διαφυγόντα έσοδα ύψους 2,13 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 3,15 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, κατά τον Ιούλιο ολοκληρώθηκαν 83 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των υποθέσεων ΦΠΑ, όσο και των άλλων οικονομικών παραβάσεων. Οι συνολικές αποκαλύψεις διαφυγόντων εσόδων ανήλθαν σε 49,44 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η έκθεση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι δεν καταγράφηκαν νέες εντολές από τις εισαγγελικές αρχές κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Επίσης, δεν ολοκληρώθηκαν έλεγχοι που να είχαν ξεκινήσει με βάση εισαγγελικές παραγγελίες και δεν υπήρχαν τέτοιες έρευνες σε εξέλιξη στο τέλος του μήνα.