Οικονομία

Το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 63 εκατ. ευρώ στο επίκεντρο

Το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 63 εκατ. ευρώ στο επίκεντρο
Το σχέδιο δράσης για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αντιπροσωπεία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κωστάς Τσιάρας στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει ως στόχο τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την ομαλή ροή στην καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Αναφορικά με τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, ο υπουργός υπογράμμισε πως «έχουμε μπροστά μας μία τεράστια ευκαιρία να κλείσει ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν». Όπως τόνισε, εντός του επόμενου διαστήματος θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που πρόσφατα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Στόχος είναι η στήριξη του αγροτικού κλάδου με μία συνολική στρατηγική, η οποία θα άρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και θα αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας ζήτησε από την ΕΘΕΑΣ να συνεισφέρει με εποικοδομητικό τρόπο στην επίλυση των συνολικών ζητημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας.

Αγρότες: Καλούνται να πληρώσουν «λάθος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 63 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα και με όσα έχει ήδη παραδεχτεί ο επί επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πληρωμή του Ιουλίου 2023, χρησιμοποιήθηκε από τον από πάνω από 10 χρόνια τεχνικό σύμβουλο και τον Οργανισμό, η γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022. Τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και η απαίτηση για συμψηφισμό τους με την προκαταβολή του 2024, τους δημιουργεί τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο.

Τα ποσά αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη εμφανίζουν έλλειψη ρευστότητας, να επιστραφούν έως και τις 29 Οκτωβρίου 2024.

Για την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση ήδη έχει παρέμβει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥπΑΑΤ, αίτημα το οποίο ακόμα έχει μείνει ακόμα αναπάντητο.

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αίτημα για άμεση συνάντηση για την επίλυση του αιφνιδιαστικού προβλήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους-μέλη μας, από την πρωτοφανή μαζική αποστολή επιστολών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, από οριζόντιο σφάλμα στις πληρωμές του Ιουνίου 2023 από τεχνικό σύμβουλο.