Οικονομία

Το σχέδιο της ΕΕ για τον «εμπορικό πόλεμο» του Τραμπ: Γρήγορη και σκληρή αντεπίθεση

Το σχέδιο της ΕΕ για τον «εμπορικό πόλεμο» του Τραμπ: Γρήγορη και σκληρή αντεπίθεση Φωτογραφία: FOCKE STRANGMANN / EPA
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν το μάθημά τους κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ και φαίνονται πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ για να τον αντιμετωπίσουν αν υλοποιήσει τις απειλές του για τους δασμούς στις εισαγωγές από ΕΕ.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται για τον εμπορικό πόλεμο που έχει υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικανός κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν το μάθημά τους κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ και φαίνονται πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ για να τον αντιμετωπίσουν, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι στο Politico.

«Θα αντεπιτεθούμε γρήγορα και σκληρά», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου του Ρεπουμπλικανού στην ΕΕ.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας επιβεβαίωσε ότι οι χώρες της ΕΕ συντονίζουν τη στρατηγική τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ηγείται αυτής. «Οι Βρυξέλλες έχουν έτοιμο τον κατάλογο (σ.σ.: των προϊόντων) και είναι βέβαιες ότι μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο ίδιος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκροτήσει μια «δύναμη ταχείας αντίδρασης» και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Η ομάδα που συστάθηκε στον πυρήνα του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Γενική Γραμματεία, προετοιμάζεται τόσο για μια νίκη των Δημοκρατικών όσο και για μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ωστόσο, την αποκαλούν «ειδική ομάδα για τον Τραμπ».

19429741 4169b

Είχαν «πιαστεί στον ύπνο» το 2018

Οι Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν το 2018, όταν ο Τραμπ επέβαλε για πρώτη φορά δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ και αντέδρασαν ήπια, ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση της διαμάχης.

Αντ' αυτού ο Τραμπ εξαπόλυσε νέες απειλές, υποσχόμενος δασμούς στις εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ. Αν και αυτοί τελικά δεν τέθηκαν ποτέ σε ισχύ, η ΕΕ σοκαρίστηκε βλέποντας τον Τραμπ πρόθυμο να φέρει τα πάνω-κάτω στις αλυσίδες εφοδιασμού και να διαρρήξει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους σημαντικότερους συμμάχους τους.

«Την τελευταία φορά δεν πιστεύαμε πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ο Τραμπ», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης. «Αυτή τη φορά είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε. Η Ευρώπη έχει αλλάξει πολύ και θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», τόνισε.

Το σκεπτικό των ηγετών της ΕΕ είναι ότι όσο πιο σκληρά είναι τα αντίποινα, τόσο πιο γρήγορα θα οδηγηθεί ο Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν οι ανώτεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Politico, που τους παραχώρησε ανωνυμία.

Ο στόχος είναι να προκληθεί τόσος «πόνος» ώστε ο Τραμπ να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί άμεσα - με την ΕΕ να βρίσκεται σε καλύτερη θέση.

«Η Επιτροπή έχει προετοιμάσει σημαντικά αντίποινα, ώστε να πιέσουμε τον Τραμπ για μια συμφωνία στον πρώτο γύρο», δήλωσε ο πρώτος διπλωμάτης.

Προς το παρόν, οι δασμοί για τον χάλυβα βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής, αφού η ΕΕ παρέτεινε έως τις 31 Μαρτίου 2025 την αναστολή των δασμών εξισορρόπησης στα προϊόντα των ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο και μετά όμως;

19837121 35fb1

«Μένος» Τραμπ για Ευρώπη και γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ δεν έχει κρατήσει κρυφό το σχέδιό του να επιβάλει οριζόντιους δασμούς έως 20% σε όλες τις εισαγωγές (και τουλάχιστον 60% στα κινεζικά προϊόντα), αν κερδίσει τις εκλογές. Στις προεκλογικές ομιλίες του δεν έχει κρύψει το μένος του για την Ευρώπη και ειδικότερα για την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.

Έχει υποσχεθεί όχι μόνο να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής επιβάλλοντας μαζικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και να καταστρέψει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αναγκάζοντας επιχειρήσεις να μεταφέρουν εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι και επιχειρηματίες ανησυχούν ιδιαίτερα με την «εμμονή» του Τραμπ απέναντι στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Αν ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του - όπως πολλοί πιστεύουν ότι θα συμβεί - οι συνέπειες μπροεί να είναι καταστροφικές όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για τις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ.

Κατασκευαστές όπως η Volkswagen, η BMW και η Daimler λειτουργούν εργοστάσια στη Βρετανία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες. Προμηθεύονται εξαρτήματα αυτοκινήτων όλη την ΕΕ.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών αυτοκινήτων, μπροστά από την Κίνα, σε αξία, οπότε τυχόν δασμοί θα έπλητταν μια από τις σημαντικότερες ζωτικές γραμμές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Ανησυχούμε για την εμμονή του Τραμπ, επειδή η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συνδέεται με κάθε χώρα της ΕΕ», δήλωσε ένας τρίτος διπλωμάτης.

Και στο βάθος... Κίνα

Στην ΕΕ υπάρχει και το σενάριο ανεύρεσης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ο Τραμπ, πιστεύουν, είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί. «Κατά βάθος είναι διαπραγματευτής», δήλωσε ο τρίτος διπλωμάτης, αναφέροντας την επαναδιαπραγμάτευση του Τραμπ για το ελεύθερο εμπόριο με Μεξικό και Καναδά, καθώς και τις συμφωνίες με Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι πιο φιλικοί προς την Ούρσουλα, αν θέλουν σοβαρά να αναμετρηθούν με την Κίνα», δήλωσε ο πρώτος διπλωμάτης.

«Οι Βρυξέλλες καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που εφαρμοστούν νέοι δασμοί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε η Marjorie Chorlins του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

«Το ερώτημα είναι: Εάν αυτό συμβεί, υπάρχει περιθώριο για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή; Δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε αυτό σήμερα, αν και είναι σαφώς προς το συμφέρον κάθε πλευράς να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», τόνισε.

Με πληροφορίες από Politico