Επιχειρήσεις

Εκ νέου σε διαπραγμάτευση η μετοχή και το δικαίωμα της Attica Bank – Αλαλούμ στο Χρηματιστήριο

Εκ νέου σε διαπραγμάτευση η μετοχή και το δικαίωμα της Attica Bank – Αλαλούμ στο Χρηματιστήριο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Για ποιο λόγο ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών και δικαιωμάτων της Attica Bank θα ξεκινήσει στις 16:00, με την εισαγωγή της φάσης συγκέντρωσης εντολών (intraday auction), η οποία θα διαρκέσει 15 λεπτά. Αμέσως μετά, θα ακολουθηθεί ο κανονικός χρονισμός της αγοράς.

Η προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης επιβλήθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 2.6.9.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX), προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η προσωρινή αναστολή επιβάλλεται όταν η ομαλή λειτουργία της αγοράς δεν είναι εξασφαλισμένη ή απειλείται, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαφάνεια και την ευρυθμία της αγοράς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την απότομη και εντυπωσιακή αύξηση της τιμής της μετοχής της Attica Bank κατά 3.716,79%, γεγονός που οδήγησε και σε αντίστοιχη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας εκτοξεύθηκε στα 32,3 δισ. ευρώ περίπου, από τα 847 εκατ. ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης. Η προσωρινή αναστολή δόθηκε ώστε τα μέλη του Χρηματιστηρίου να έχουν επαρκή χρόνο για να ενημερώσουν τους πελάτες τους σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τιμή της μετοχής και τη συνολική αξία της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα εκκίνησε η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν και η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπρεπε να είναι προετοιμασμένη, ωστόσο πιάσθηκε στον ύπνο.

Λόγω τυπολατρίας του Χρηματιστηρίου δεν τέθηκαν όρια στο limit up με αποτέλεσμα η «νέα» μετοχή της Attica Bank να βρεθεί από τα 0,54 ευρώ στο άνοιγμα στα 20 ευρώ ανά μετοχή. Η άνοδος αυτή της τάξεως των 3.716,79% έγινε με μόλις 924 τεμάχια !

Ανάλογα κινήθηκε και το δικαίωμα. Αν και εκκίνησε από τα 210 ευρώ ανά μετοχή βρέθηκε στις 12.09, οπότε και ανεστάλη η διαπραγμάτευση, στα επίπεδα των 269 ευρώ σημειώνοντάς άνοδο 28,1%. Και όλα αυτά μόλις με 414 κομμάτια.

Να σημειωθεί πως όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν από το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών και στη διαδικασία δεν εμπλέκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.