Επιχειρήσεις

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής και του δικαιώματος της Attica Bank – Οι ευθύνες του Χρηματιστηρίου

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής και του δικαιώματος της Attica Bank – Οι ευθύνες του Χρηματιστηρίου
Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής και του δικαιώματος της Attica Bank με απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς σημειώθηκαν ακραίες διακυμάνσεις.

Σήμερα εκκίνησε η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν και η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπρεπε να είναι προετοιμασμένη, ωστόσο πιάσθηκε στον ύπνο.

Λόγω τυπολατρίας του Χρηματιστηρίου, δεν τέθηκαν όρια στο limit up με αποτέλεσμα η «νέα» μετοχή της Attica Bank να βρεθεί από τα 0,54 ευρώ στο άνοιγμα στα 20 ευρώ ανά μετοχή. Η άνοδος αυτή της τάξεως των 3.716,79% έγινε με μόλις 924 τεμάχια !

Ανάλογα κινήθηκε και το δικαίωμα. Αν και εκκίνησε από τα 210 ευρώ ανά μετοχή βρέθηκε στις 12.09, οπότε και ανεστάλη η διαπραγμάτευση, στα επίπεδα των 269 ευρώ σημειώνοντάς άνοδο 28,1%. Και όλα αυτά μόλις με 414 κομμάτια.

Να σημειωθεί πως η απόφαση για αναστολή ελήφθη από το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών και στη διαδικασία δεν εμπλέκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δείχνει πως η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί στις αναπτυγμένες, όταν δεν είναι σε θέση να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό και τους εκδότες μετοχών από κερδοσκόπους και άσχετους που «καρφώνουν» τιμές για να δημιουργούν εντυπώσεις.